Josef Baxa: Justice potřebuje hloubkovou inventuru. Jen tak se snad začne uzdravovat

16. říjen 2017

Je náš ústavní systém opravdu funkční? Proč není vůle k sestavení orgánu typu Nejvyšší rady soudnictví? Nabízí volební programy politických stran vůbec nějaké nápady na reformu justice?

„Ve volebních programech politických stran jsem nenašel nic, co by mě zaujalo,“ říká Josef Baxa. Podle předsedy Nejvyššího správního soudu jsou to jen „dokumenty na jedno použití“, plné obvyklých floskulí, které nepřežijí datum voleb, v lepším případě pár měsíců vládnutí. Co by tam být mělo?

„Rád bych viděl dlouhodobé vize přesahující rámec jednoho volebního období. Jak vylepšit právní prostředí a tvorbu práva tak, aby to nebyly změny chaotické, které nás všechny jen zatěžují.“ Právo prý nutně potřebuje vyčistit a zpřehlednit. Důležité je prý zpomalení legislativního procesu, a to tak, „aby se právo konečně začalo uzdravovat“.

Čekám na zásadní inventuru

Nová vláda by podle Baxy měla udělat velkou inventuru. Zjistit, co ve veřejném právu vůbec máme. Každá z povinností, příkazů, sankcí pak musí být konfrontována s agendou příslušného orgánu státu. „Musel by ale přijít někdo s velkou silou a vizí a říct: Tohle je zbytečné, tohle překonané nebo duplicitní a tohle můžeme udělat jednodušeji.“

Pak by nastoupil velký tým legislativců, který by navrhl, jak právo zjednodušit. „Ale jen pojmenovat páteřní předpisy je práce na mnoho let, ne na jedno volební období.“ Baxa pak souhlasí s prezidentkou Soudcovské unie Danielou Zemanovou, podle které naše soudní moc nefunguje, jak by mohla, zároveň ale soudci nejsou vystavováni nějakému politickému tlaku.

Proč soudnictví nefunguje?

„Nevolám po nějakém radikálním, ale dlouhodobém a systematickém řešení, které ale soudci sami udělat nemohou.“ Je to o organizaci práce, některé soudy jsou přetížené, jiné nedovybavené...

„Každý ministr spravedlnosti, i kdyby sebevíc chtěl, nebude mít nikdy tolik času, aby léty nahromaděné problémy rázem vyřešil. Někteří nedostanou čas vůbec začít, další zas odmítají převzít štafetový kolík předchůdce. S reformou se tak začíná znovu a znovu…“

Justice je pilíř demokracie

Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie ČR

Přitom justice není podle Baxy obyčejný vládní resort. Je to jedna ze tří mocí každého demokratického ústavního systému. Moc výkonná má prezidenta a vládu, moc zákonodárná obě komory parlamentu. Soudní moc ale pořád nikdo ani nezastřešuje. „Chybí nám orgán typu Nejvyšší rady soudnictví, která by měla být jejich partnerem.“ Kde to vázne?

„Moci zákonodárné i výkonné ta soudní v snadném vládnutí tak trochu překáží. Justice nikdy nebude motorem společnosti, ale její protiváhou nebo brzdou. To se ale politikům nikdy nelíbilo a asi ani líbit nebude.“ Nikdy podle Baxy od politiků neuslyšíme, že chtějí justici ovládnout, a to ani v Polsku. „Bohužel to tady ale pořád je,“ dodává.

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio