Josef Baxa: Konec svého mandátu neřeším. Podstatnější je, co pak bude s „mým soudem“

23. duben 2018

V září vyprší předsedovi Nejvyššího správního soudu (NSS) mandát. Své plány s ním má i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Nechci dělat účet bez hostinského. Předsedu a místopředsedu NSS jmenuje prezident republiky, s kontrasignací předsedy vlády. Své si k tomu jistě řekne i ministr spravedlnosti,“ říká Josef Baxa. „Je moc hezké, že se všichni starají, co se mnou bude po 1. říjnu, ale podstatnější je, co bude se soudem.“

Čekání na prezidenta

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský podle Hospodářských novin plánuje rošádu dvou uznávaných soudců. Josefa Baxu by rád přesunul k sobě na ÚS a do čela NSS by chtěl ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka. Ten je dnes jen dočasně zproštěn funkce v NSS kvůli práci u ÚS. Všechno ale bude záležet na prezidentovi Miloši Zemanovi, kterého prý Rychetský zatím marně žádá o schůzku.

„Není to nic urgentního. Chápu, že prezident má napilno se sestavováním vlády. Času je zatím dost, ale doufám, že nakonec k přijetí vysokých soudců, a to ústavního, nejvyššího správního i nejvyššího, opravdu dojde. Budeme hovořit o důležitých koncepčních otázkách justice. Ne jen personálních,“ doufá.

Jaký by měl být nástupce?

Baxa by si přál, aby byl hlavně dodržen zákon. Takováto prozíravá úprava totiž dokáže zajistit stabilitu a nezávislost soudu. „Měl by platit i tzv. beckettovský efekt, kdy ten, kdo je jmenován, by neměl být závislý na tom, kdo mu post předal.“ S předsedou odchází i místopředseda a oba jsou vždy generováni z řad příslušného soudu na 10leté funkční období.

Jakého nástupce si Baxa představuje? „Musí být lepší, než jsme byli my s Michalem Mazancem. Asi by to neměli být naši nejmladší kolegové, kteří sice mají hodně elánu, ale méně zkušeností. Ani ti, co mají hodně zkušeností, už ale bez elánu.“ Baxa zároveň přiznává, že by to měl být soudce třeba líp jazykově vybaven, než je on sám.

Co je třeba zlepšit?

„Patřím bohužel ke generaci, která ve škole nedávala takový důraz na znalost cizích jazyků. Náš soud ale rozhodně není vnímán jako bezvýznamná organizace celoevropského prostoru.“ Uvnitř soudu takové osobnosti prý ale jsou a Baxa jen doufá, že je najde i prezident.

Nejvyšší správní soud v Brně. Ilustrační foto.

„Předseda musí být člověk první mezi sobě rovnými, přestože si řada kolegů myslí, že vlastně nic nedělá. Každý předseda je ikonou justice navenek, a to v dobrém i zlém.“ NSS je prý v dobré kondici, taky ale je co zlepšovat: třeba personálně posílit, aby tak nekluhala rychlost jednání. „Úkolů je tak víc než dost.“

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio