Josef Baxa: Ministryně spravedlnosti nekomunikuje s justicí

23. červen 2014

Tápe česká justice? Jak se dívá na skandály šéfky svého resortu z poslední doby? Jak to dopadne s předsedou soudu v Ústí?

Předseda Nejvyššího správního soudu ČR Josef Baxa je zklamán dosavadním působením šéfky resortu Heleny Válkové.

„Říkal jsem si, že u paní ministryně půjde o střízlivý akademický pohled na justici. Chybějící politická zkušenost bude nahrazena velkou aktivitou.“

Čtěte také

Ve skutečnosti ale v justici panuje rozčarování. „Vůbec totiž nevíme, co hodlá dál dělat.“ Soudci by podle Josefa Baxy přece měli být se svým ministrem v pracovním kontaktu. Od toho tady jsou například běžné porady s předsedy soudů.

„Je třeba říct, že zatím před justici nepředstoupila se svým programem. A my můžeme pouze zachytávat její myšlenky z veřejných vystoupení. Bohužel se dozvídáme hlavně o jejích konfliktech s náměstky.“

Změní se někdy správa justice?

JUDr. Josef Baxa

Žádný ministr neudělal změnu justice bez justice. Soudy a soudnictví přitom po změně doslova volají. Chybí i nový správní model. Byrokratické vedení ministerstvem je prý překonané a neopravitelné.

„Diskuse přitom vůbec neprobíhá. Očekávali jsme, že právě ministryně Válková bude hnacím motorem těchto změn.“ Je prý také třeba vést diskusi s těmi, kteří dnes tuto kompetenci mají. Významný podíl by měla mít i justice samotná. „Dokáže to totiž lépe než ministerstvo.“

Kdo bude šéfovat Ústí?

V posledních měsících se také hodně hovoří o výběru předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. Výběrová komise doporučila předsedu Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého. Ministryně nad jeho výběrem stále váhá. Ozvaly se totiž vůči němu kritické výtky.

Josef Baxa k tomu řekl, že se o problémem justice v severních Čechách mluví stejně dlouho, jak nosí talár. Je prý nutné zajistit, aby soudní řízení fungovalo stejně po celém Česku. Chybou je, že se tomu dlouhodobě na ministerstvu nikdo nevěnuje.

Hlavní problém ale vidí jinde. Nikdy totiž nebylo řečeno, jaký má být obsah funkce předsedy krajského soudu. „Hledáme nejlepšího soudce, managera, loajálního úředníka?“

Na tyto otázky zatím nikdo nedokázal odpovědět. A dokud se to nestane, není důvod, aby se na tuto pozici hlásili ti nejlepší. „Soudci prostě nemají ambice. To ale nemluvím o kariérních ambicích. Ty mají,“ dodal Josef Baxa.

Jak hodnotí odvolání dvou náměstků Heleny Válkové a ředitele vězeňské služby? Co říká na trest pro exekutora, který porušil morální zásady? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Josef Baxa
Spustit audio