Josef Baxa: Naše ústava je povedená. Ale nezachrání nás

18. prosinec 2017

Prezident Miloš Zeman jmenoval menšinovou vládu, která o důvěru požádá v lednu. Okamžitě se objevují souhlasné i kritické reakce, obě strany se ohánějí ústavou. „Je to tak v pořádku,“ říká předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Před 25 lety 16. prosince 1992 byla Českou národní radou schválena Ústava České republiky a vyhlášena Listina základních práva a svobod. I když je poměrně nová, dnes se stále častěji objevují návrhy, že je potřeba ji změnit. Naposledy od Andreje Babiše nebo Tomia Okamury.

Ústava nás nezachrání

„Naše ústava je hodně povedená,“ kontruje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „Nejvíc si ústavy všímají ti, kteří momentálně nabyli moc a hledají její mantinely. Nepřemýšlejí o historii, o tom textu, o budoucnosti. Jde jim jenom o momentální, technologickou stránku vládnutí,“ upozorňuje.

„I kdyby tady došlo k pokusu o demontáž demokratického právního státu, ústava by to komplikovala. A je to správné. Vládnout nemá být jednoduché, Vládnout má být složité. Ale po pravdě řečeno, nerad to říkám, ústava nás nezachrání. Máme to v rukou jen my sami.“

Máme „plnohodnotnou“ vládu?

Prezident v Česku většinou podmiňoval jmenování vlády tím, že získá důvěru poslanců. Nový menšinový kabinet hnutí ANO, který prezident Miloš Zeman jmenoval minulý týden, o důvěru požádá v lednu. Jaká je to vláda, která začíná pracovat bez důvěry?

„Já tady vidím určitou netrpělivost. Ústava proto má nějaké mechanismy: první pokus druhý pokus... A my tohle všechno netrpělivě odmávneme a pořád chceme vědět, co bude dál. Ten seriál skoro ještě nezačal, tak se neptejme, co bude ve čtvrtém dílu,“ říká Baxa.

Vláda premiéra Andreje Babiše

Rozhodne momentální složení sněmovny

„Vláda je teď jmenována, to je v pořádku. Nemůže být jmenována okamžitě s důvěrou. Na to má ústava svůj pořádek, svůj čas. Vláda předstoupí před sněmovnu, požádá o důvěru. A zase dostat ji jsou různé způsoby, protože důvěra je otázkou toho jednoho dne ve sněmovně, kdy se o ní hlasuje,“ připomíná.

„Tam nejde o nadpoloviční nebo ústavní většinu. Tam půjde o většinu přítomných poslanců. A ta může být všelijaká podle chování těch ostatních. Takže uvidíme, co bude dál. Pak přichází další kroky... Já myslím, že nic zlého se zatím nestalo.“

autoři: Josef Baxa , zis , rota
Spustit audio