Josef Baxa: Nezávislost slovenské justice je opravdu sporná. To si tady představit nedokážu

19. březen 2018

Policie ČR minulý týden obvinila soudce Ivana Elischera z braní úplatků a ovlivňování trestních řízení. Na Slovensku mezitím matka zavražděného novináře Jána Kuciaka mluví o politické vraždě a nevěří v její vyšetření.

„Lidé mají tendenci zobecňovat, zvláště pokud se objeví nějaká černá ovce,“ komentuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa případ soudce Ivana Elischera. Toho policie minulý týden obvinila z braní úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných.

„Když se stane něco podobného, musí každému představiteli justice zatrnout. Musí začít přemýšlet, proč, jestli a jak se to stalo. Nebo jestli se něco podobného nemůže opakovat třeba kvůli možným rizikovým místům v systému,“ uvažuje Baxa. „Soudci nejsou nedotknutelnou kastou. Platí pro ně zákony jako pro každého jiného.“

Na slovensku zasahuje Europol

Baxa si ale vůbec není jistý, že stejná premisa platí i pro slovenskou justici. Zlatica Kušnírová, matka zavražděné snoubenky Jána Kuciaka, totiž prohlásila, že se těžko někdy dozví jméno vraha své dcery a novináře. „Nevěřím policii ani politikům. Byla to politická vražda,“ řekla doslova Kušnírová.

Na Slovensku taky vznikl společný tým místních vyšetřovatelů a Europolu (Evropský policejní úřad). „To, co se tam teď děje, si u nás ani nedokážu představit. Ale hluboká nedůvěra ve státní orgány i justici existuje na Slovensku už léta,“ říká soudce.

Slovenské „rodinkárstvo“

Potvrzují to i mnohaleté tradiční přehledy v rámci celé EU, kde Slováci obsazují poslední příčky. „Justice tam sice prošla zrychleným vývojem, ale taky tam zůstalo mnohé při starém.“ Tím, že je to menší země, tak se tam objevilo tzv. rodinkárstvo.

Protivládní demonstrace na Slovensku pokračují

„Prostřednictvím pokrevních vztahů jsou lidé propojeni v nejrůznějších státních strukturách. Přes politiku, byznys, policii, justici a bohužel až do mafiánského podsvětí. Je to tak rozšířené, že je to vnímáno už jako úplně normální. Takové provázání státních struktur pak logicky vede k obrovské nedůvěryhodnosti v celý systém.“

Polsko?

A co Polsko, které si zhruba před rokem prošlo reformou soudnictví? Mnozí si myslí, že tím ale došlo k porušení pravidel právního státu. Nezávislost soudní moci je v Polsku postupně nahrazována jinými způsoby a justice se reálně dostává pod vliv politiky.

„Musíte se ale na Polsko dívat v kontextu toho, co se děje ve veřejnoprávních médiích, v armádě, policii… Probíhá radikální změna v rovině personální, ale i institucionální. Jakoby byl cíl všechny si podrobit a udělat poslušnými. Ten stav nebyl tak vážný, aby se musely dělat tak velké změny. Ty by se daly pochopit tak v porevoluční době před 30 lety.“

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio