Josef Baxa: Omluva státu by měla být vyhrazena pro fatální justiční omyly. Ne ke kšeftům v politice

13. duben 2015

Nejvyšší soud rozhodl, že Marek Šnajdr, Ivan Fuchs a Petr Tluchoř jsou chránění poslaneckou imunitou a nemohou být stíháni před soudem. Stát se jim veřejně omluvil za stíhání a vazbu. Ne každému se to ale líbí.

„Omluva státu by měla být vyhrazena pro fatální a zásadní justiční omyly. A u tohoto případu to tak necítím,“ nesouhlasí sám předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „Navíc, jak to tehdy bylo, jsme se nedozvěděli a už se ani nedovíme.“


Poslanci byli stíháni na základě podezření, že svůj mandát vyměnili za posty ve státních firmách pro sebe (Fuksa, Šnajdr) nebo pro sobě nakloněné osoby (Tluchoř).

Můžeme se tak jen domnívat, že pánové chtěli se svým mandátem obchodovat. Přitom politika a výkon mandátu je službou, ne obchodem. Pokud totiž je někdo zákonodárcem (tj. poslancem, senátorem, ministrem, ale taky soudcem), jeho funkce nekončí s koncem pracovní doby.

„Kolegům vždy říkám, že soudce nosí svůj talár ve dne i v noci. S tím souvisí i větší odpovědnost. Tady jí ale nikdo necítil. Zdůraznila se jen ochrana a nenastala rovnováha. Omluva totiž znamená lítost,“ myslí si Baxa.

Čtěte také

Dá se navíc prý předpokládat, že i tato omluva státu byla jen vykšeftovaná: My se omluvíme a vy nebudete chtít víc peněz.

Morálka nejde napsat do zákonů

Rozhodnutí soudu o imunitě bylo podle Baxy pro všechny velmi překvapivé. I pro ústavní znalce. „Je to velmi široký výklad a neodpovídá chování a hlavně morálce. U takto vysokých činitelů přece nemůžeme řešit, jestli je jejich jednání v souladu s nějakým zákonem nebo není. Právo je totiž jen minimem morálky. Chci-li být vzorem pro ostatní, tak to nemůžu řešit se zákonem v ruce.“

Je ale dobře, že se jejich jednání stalo předmětem šetření státního zástupce. „Kdyby totiž neudělali nic, tak by tak vlastně řekli, že jejich jednání bylo normální. Bohužel se ale objasňování nedostalo až k soudu.“

Něco za něco?

„Mějme ale na paměti, že každý poslanec slibuje, že bude hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud je v rozporu se svým svědomím, tak má plné právo z funkce odstoupit. Ale nemělo by to být něco za něco,“ říká právník.

Je justice hračka? Pro nového ministra ano

Celá kauza tedy není problémem justice jako takové. Co ale justici opravdu hodně rozhněvalo, je návrh nového ministra spravedlnosti na úpravu řízení ve věcech státních žalobců, soudců a například i exekutorů.


BaxaNěkdo dostal justici jako hračku, zkouší s ní třískat o zem a čeká, co vydrží.

„Je to vlastně novela kárného zákona. Přišel jako blesk z čistého nebe. Nikdo to s justicí neprojednal a nikde jsem nezaznamenal, že by to sama justice vnímala jako problém,“ stěžuje si Baxa.

Marek Šnajdr

Jak se dívá na zákon o státním zastupitelství. Bude někdy schválený, nebo se už ani neví, kdo a co v něm podporuje? Jak komentuje kauzu a rozhodnutí soudu první instance v kauze Rath, respektive hlavně v kauze manželů Kotových? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.