Josef Baxa: Osobní e-maily v pracovní době? Právo na soukromí tady neplatí

18. leden 2016

Zveřejnění e-mailové pošty premiéra Bohuslava Sobotky na serveru s rasovým podtextem určitě nemůžeme považovat za veřejný zájem. Na druhou stranu asi každý politik musí tak trochu počítat s tím, že jeho soukromí lidi zajímá.

„To, co bylo zveřejněno, je politický provoz. Nešlo o nějakou intimní nebo ryze soukromou korespondenci,“ soudí Josef Baxa podle toho, co zveřejnila média. „Veřejně činné osoby musí trpět zájem veřejnosti o to, jak se chová. Ale jisté soukromí musí mít i politici,“ dodává.

Na zveřejněné poště mu přijde zajímavé vidět, kdo koho ovlivňuje a kdo reálnou politiku opravdu dělá. Premiér ale teď podle něj není nijak vydíratelný. I když ještě zřejmě všechno zveřejněno nebylo.

Píšete soukromé e-maily v práci?

V této souvislosti je zajímavý i poslední verdikt Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Zamítl stížnost rumunského zaměstnance, který dostal výpověď kvůli používání soukromé e-mailové pošty v pracovní době. Jde o nepříjemný precedens pro každého z nás.

Čtěte také

„Případ se dotýká věcí, které jsou obecně pěstovány každým z nás. Je to dáno moderními formami komunikace a střetem prostředí soukromého a pracovního,“ říká Baxa. Myslí tím řešení osobních věcí na prostředku zaměstnavatele: počítači, telefonu nebo třeba i ve služebním autě.

Je soukromí a soukromí...

„Zaměstnavatel musí respektovat soukromí třeba v šatně nebo ve sprše. Na druhé straně má plné právo kontrolovat, jak s jeho prostředky nakládáte. Prostě musíte počítat s tím, že vaše práce může být předmětem kontroly.“

Like

Kontrola ale nemůže být samoúčelná, tedy zaměřená pouze na to, co soukromého si zaměstnanec vyřizuje. Ale pokud udělá klasickou kontrolu, při které zjistí, že si v pracovní době vyřizujete soukromé věci, je to prý něco jiného.

Jak se dívá na plánované navýšení stavu policistů v zemi nebo na rozhodnutí Ústavního soudu a práva vychovávat děti k samostatnosti? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.