Josef Baxa: Po přepočítání volebních hlasů může být volba prohlášena za neplatnou

13. listopad 2017

Nejvyšší správní soud (NSS) tento týden čeká velké přepočítání volebních lístků z téměř poloviny okrsků Středočeského kraje. Důvodem je stížnost voliče na chyby. Hraje se o místa čtyř poslanců ODS. A možná i o možnost hlasovat napříště elektronicky.

„Od roku 2003 jsme tolik hlasovacích lístků a dokumentace ještě v rukou neměli,“ říká Josef Baxa. Půjde o desítky tisíc hlasovacích lístků z 915 okrsků. „Musíme teď vlastně znovu udělat práci volebních komisí.“ Kontrolu spustila stížnost ohledně preferenčních hlasů pro Martina Kupku (ODS).

Zvolený může být někdo jiný

I když podle stěžovatele dostal Kupka jeho hlas, ve výsledcích voleb v jeho okrsku byla u jeho jména nula. Situace byla stejná i v dalších 915 okrscích, zatímco v 1100 okrscích lidé náměstka středočeské hejtmanky a místopředsedu ODS opravdu kroužkovali. vysvětluje soudce.


NSS bude kvůli jiné stížnosti přepočítávat taky hlasy z Plzeňského kraje. „Je to v menším rozsahu, jde snad jen o čtyři obce. Tady bychom měli být hotovi snad ještě tento týden.“

„Kdyby měl stěžovatel pravdu, a to i po zpracování Českým statistickým úřadem, může se stát, že bude volba prohlášena za neplatnou. Zvolený tak klidně může být i někdo jiný.“ Nejde ale o revizi celého volebního procesu, jen o jména čtyř poslanců ODS zvolených v říjnových volbách za Středočeský kraj.

Jak k tomu mohlo dojít?

Komise mohla přehlídnout kroužkování u oboustranně potištěných volebních lístků. „Prostě jej neotočili, a tak nezapočítali preferenční hlasy u jmen na druhé straně. Volební proces organizuje ministerstvo vnitra, na úplném konci jsou ale vždy laici. Všichni jsme lidé a taky všichni občas děláme chyby.“

Ve volebních komisích jsou většinou zástupci politických stran a hnutí, které kandidují. To zajišťuje férovost a vzájemnou kontrolu. „Nějaké chyby tam tak jsou určitě vždy, ale snad jen v nějakém omezeném rozsahu.“ Mohlo by takové lidské chyby odstranit elektronické hlasování?

Pomohlo by elektronické hlasování?

„Je to jistě lákavá představa, ale rizika tady zatím převažují nad klady.“ Současný systém totiž zaručuje, že hlasujete pouze vy. Elektronicky je celkem snadné zmocnit se vašeho hlasu. V Evropě je průkopníkem elektronického hlasování Estonsko. V parlamentních volbách ho tam využila jen procenta voličů.

Martin Kupka z ODS

„Je to vlastně pokus, jak dostat víc (hlavně mladých) lidí k volbám. Taky proto se tolik mluví o tom kdy a kde volit. Jestli třeba u supermarketů místo ve speciálních volebních místnostech. Ale ta příčina, proč lidé volit nejdou, je podle mě úplně jinde.“

autoři: Josef Baxa , všt , lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.