Josef Baxa: Rozhodně by se nemělo stávat, aby soud vyhlásit rozsudek bez zdůvodnění. Tak jak v kauze Jany Nečasové

15. červen 2015

Zatím nepravomocné zproštění obžaloby v kauze Nečasová určitě všechny nemile překvapilo. Navíc bez odůvodnění. K projasnění situace nenahrává ani to, že část procesu byla neveřejná, část (jako třeba odposlechy) veřejná. A soudkyně je teď na dovolené...

„Veřejné vyhlašování rozsudků má taky výchovnou roli. Součástí konečného výroku soudu je proto vždy zdůvodnění, proč soud takto rozhodl. Vyhlásit ale rozsudek bez odůvodnění? To by se nemělo stávat,“ upozorňuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Zdůvodnění je hodně důležité

Baxa připouští, že případ podrobně nezná. Jen z médií „Rozhodující určitě bude, co napíše do písemné zdůvodnění. A jistě se o tom ještě povede řeč, a to jak z pohledu obhajoby, tak státního zástupce,“ domnívá se.

Písemné zdůvodnění by mělo být počátkem srpna. Soudkyně Helena Králová je totiž na měsíční dovolené. Každopádně bylo podle Baxy v pořádku zveřejnit odposlechy. Šlo o jeden z důkazů.

Čtěte také

Zveřejnění odposlechů

„Považoval bych za špatné, kdyby byly zveřejněny pouze samoúčelně. Ale tady bylo patrné, že obhajoba byla postavena na nějakých tvrzeních a odposlechy dávaly tato tvrzení do jiného světla,“ myslí si soudce.


Konečný výsledek musí být zveřejnitelný. Je tady samozřejmě otázka míry podrobností, které zveřejnitelné jsou. Ale aby proces byl tajný i co do výsledku, myslím není přijatelné.

V soudních řízeních se prý běžně probírají velmi soukromé a intimní záležitosti, věci cti, důstojnosti, rodinných poměrů a třeba i zdraví účastníků jednání. „To už je riziko každého veřejného jednání,“ připomíná.

(Ne)veřejné procesy

Proces s šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase ukázal přednosti i úskalí veřejného procesu. Podle Baxy je to ale stále velká hodnota, kterou přinesla až demokracie. Opakem přece byla kabinetní justice, která neměla žádnou veřejnou kontrolu.

Na druhé straně ale jsou všichni aktéři procesu jen lidé. A mohou podlehnout vlivu médií. „Pokud nejsou na dostatečné profesionální úrovni, mohou se chovat úplně stejně jako další, kteří dostanou mikrofon před ústa. Jistě by někdo mohl podlehnout,“ říká.

Kauza Nagyová

Jak komentuje další případy z poslední doby? Jak případ Davida Ratha? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Josef Baxa
Spustit audio