Josef Baxa: Trestní odpovědnost už od 13? To je máme na doživotí zavřít mezi dospělé vrahy?

21. březen 2016

Návrh na snížení trestní odpovědnosti je podle soudce nekoncepční. Jen omezuje, neřeší třeba, co s mladými vrahy, a skutečným případům nikdy nezabrání. Protože jsou a vždycky budou mimořádné.

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) navrhuje snížení hranice trestní odpovědnosti na 13 let. Policie by přestala případy automaticky odkládat a soud by následně měl v mimořádných případech (vraždy, znásilnění apod.) zvážit, jestli si pachatel byl vědom toho, co dělá, a tak ho uznat trestně odpovědným.

Žádný zákon nezabrání

„Rozhodně se snížením věku trestní odpovědnosti nesouhlasím,“ říká Josef Baxa. Návrh podle něj například neřeší, co s 13letými pachateli. „Zavřeme je na zbytek života mezi dospělé vrahy?“ ptá se soudce.

„Už dnes máme trestní úpravu, která umožňuje tyto děti vést k odpovědnosti, která by jinak byla trestným činem. A žádný zákon nezabrání, aby se občas nestalo něco, co otřese celou společností. Ale nemyslím, že se kvůli tomu mají měnit pravidla.“ Návrh má navíc nulový efekt i na ty, kteří děti využívají k trestné činnosti.

15letá hranice postačuje

„Takoví lidé prostě budou používat ještě mladší,“ myslí si soudce Baxa. Dnes platná a ustálená hranice 15 let je podle soudce nejlogičtější. V 15 se obvykle uzavírá školní docházka a dítě posíláme do života. Jeho odpovědnost je sice omezenější, ale už je to odpovědnost za život a vlastní jednání.

„Kdyby mělo dítě nést trestní odpovědnost před ukončením výchovného působení, tak by měl mít taky právo uzavírat smlouvy, jít k volbám, uzavírat sňatek a podobně,“ vysvětluje. „Nemůžeme přece vytrhnout jen jednu oblast. To se mi nezdá koncepčně dobré,“ uzavírá soudce Josef Baxa.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.