Josef Baxa: Za částku, která by se měla vyplatit soudcům, může nečinnost vlády

9. únor 2015

Soudci čekají na dodatečné dorovnání platů. Kvůli chybným výpočtům bylo nakonec podáno 1300 žalob. Právě mezi ně by se mělo rozdělit 1,2 miliardy korun.

Částky, o kterých se hovoří, jistě soudcům nepřispívají k důvěře nebo ke společenské pověsti. „Říká se: Ti nenažranci chtějí miliardu a leckdo to srovnává s tím, co by se kde dalo za miliardu pořídit,“ komentuje situaci Josef Baxa.

„Ten účet je ale vysoký právě proto, že se celá záležitost dlouho neřešila,“ vysvětluje dále předseda Nejvyššího správního soudu.

Velkorysost soudců

V současnosti se tak místo původních šesti miliard mluví o 1,2 miliardy korun. Podle Baxy jde také o solidaritu justice. „Ta dohoda je ze strany soudců velkorysá,“ domnívá se.

Časté změny

Zákon o výpočtu platů pro soudce se za necelých 20 let skor 30x novelizoval. „Drtivá většina změn pocházela z rozhodnutí vlády. Směřovaly k restrikcím, tedy odjímání platu, jeho snižování nebo zmrazení.“

Čtěte také

Právě tyto zásahy Baxa chápe jako hlavní důvod nespokojenosti. Některé kroky považuje dokonce za protiústavní.

„Soudci nemohou stávkovat. Nemají žádné odbory. Není tady žádná tripartita. K těm mnoha zásahům do platového ohodnocení soudců vždycky docházelo bez toho, aniž by to kdokoli se soudní mocí nebo jednotlivými představiteli projednal. Nebo třeba vysvětlil.“

Soudcem na celý život

Podle Baxy jde o klasický nárok zaměstnance na svou mzdu. „V našem případě je rozhodnutí stát se soudcem na celý život. Člověk rezignuje na veškeré další možnosti jiných výdělků. Přijímá celou řadu sebeomezení.“

Mezi těmi podmínkami je také zákonem stanovený plat, který z hlediska nezávislosti soudní moci jako takové má být garantován a nemá být snižován. „To se bohužel dělo,“ uzavírá Baxa.

Co si myslí Josef Baxa o proběhnutém referendu o klasické rodině na Slovensku? Jaký má názor na současné jednání o Ukrajině? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Josef Baxa , Miroslav Dittrich , Anna Kudláčková
Spustit audio