Kempy v Botswaně často navštěvují sloni. Musíte počkat, až sami odejdou, popisuje dokumentaristka

19. červenec 2017

Říká se o ní, že je to nejlépe střežené tajemství Afriky. Botswana je vnitrozemský stát na jihu kontinentu, jehož hlavní bohatství spočívá v unikátní přírodě. Pod ochranou je více jak třetina jejího území.

„Mou cestovatelskou vášní je Afrika obecně, ale Botswanu řadím k mým nejoblíbenějším zemím. Za přírodou sem jezdí fajnšmekři,“ říká dokumentaristka Olga Šilhová.

Před vyhlášením nezávislosti v roce 1966 byla Botswana jednou nejchudší částí britského koloniálního panství. Už po roce zde ale byla objevena bohatá naleziště diamantů a v letech 1975 až 1990 zdejší hospodářství rostlo nejrychleji na celém světě.

Safari bez lidí

Botswana tak patří k nejbohatším a také nejstabilnějším africkým zemím. Může si proto dovolit bránit tomu, aby její přírodu nedrancovali turisté. Jedinečný zážitek je ale vykoupen vyššími náklady.


Častými návštěvníky kempů jsou třeba sloni. Zvířata tu mají přednost, kolikrát jsme dlouhé hodiny vyčkávali, než se pohnou a my se konečně mohli vrátit do stanu.Olga Šilhová

„Počet turistů je limitován a místa v kempech jsou vyprodaná na rok dopředu. Návštěvník tím ale získává pocit nezávislosti, nemusí se s několika dalšími vozy tlačit kolem jednoho zvířete. Zažijete zde autentické safari,“ přibližuje.

Na území 2500 km2 jsou třeba jen dva kempy a v každém z nich může být najednou ubytováno jen 16 lidí. „Oba jsou navíc od sebe velmi vzdálené, takže když ráno vyrážíte na safari, nemáte šanci potkat kohokoli kromě zvířat. Ve východní Africe je to bohužel úplně jinak, tamní vlády by si z Botswany měly vzít příklad.“

Posvátná místa Křováků

Velkou turistickou atrakcí je delta řeky Okavanga se spoustou zvířat a poušť Kalahari, která tvoří 70 procent území. Každá její část ale vypadá trochu jinak a výrazně se mění i v průběhu roku.

Sanové v Botswaně

Ve zdejším pohoří Tsodilo jsou rovněž k vidění i pravěké malby, které jsou i na seznamu kulturního dědictví UNESCO a znázorňují především lovecké scény. Pro Sany, kteří se v češtině nesprávně označují jako Křováci, jsou tato místa posvátná. Pohoří Tsodilo dokonce nazývají Hory bohů.

autoři: zis , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.