Lenka Klicperová: Somálské Mogadišu = hlavní město únosů

18. červenec 2017

Hladomor, víc než 30letá občanská válka a ještě k tomu teroristická skupina Aš-Šabáb, tedy přímá odbočka nechvalně známé Al-Kájdy. Nejen tak vypadá dnešní východoafrické Somálsko.

„Hlavnímu městu Mogadišu se už běžně říká město únosů,“ říká Lenka Klicperová, novinářka, která se před pár dny ze Somálska vrátila. „Je to nejpravděpodobnější věc, která se vám tam může přihodit. Stačí, když agenti a špioni Aš-Šabábu zjistí, že je nějaký běloch, natož pak běloška, ve městě.“

Celé hlavní město má ale pouhé čtyři silnice, po kterých se vůbec dá jezdit. „Manévrovací prostor kam utéct tak zrovna nemáte. Co nejvíc jsme měnili trasu a najali si ozbrojenou ochranku, která jezdila v autě před námi.“ Zjišťování aktuální bezpečnostní situace byl jejich každodenní chléb, přesto museli několikrát všeho nechat a běžet do úkrytu. Začala totiž střelba nebo palba minometních granátů.

Bezpečí? Snad jen v hotelové pevnosti

Jediným opravdu bezpečným místem pak byl hotel v Mogadišu. „Je to malá pevnost s množstvím strážců. Jeden, třeba sebevražedný útok, by mu snad ani neublížil. Taky je to jediné místo, které může cizincům nabídnout bezpečí.“ Jak se jako žena, navíc Evropanka bílé tváře, vůbec mohla v pohybovat na ulicích?

Vždy s ozbrojenou ochrankou a taky zahalená v hidžábu. „S tím jsem ale dopředu počítala. Přímo tam jsem si koupila dlouhý propínací plášť, který byl z víceméně prodyšné látky. Říkala jsem mu kaftan a na hlavě jsem pak nosila kukličku. Bílý obličej ale rozhodně neschováte a musíte počítat s tím, že každý váš pohyb bude budit pozornost okolí.“

Bezpečně se podle Klicperové v Somálsku nemůžete cítit vůbec nikde. Navíc všude kolem sebe vidíte obrovskou bídu a hladomor. Válka zemědělcům znemožnila obdělávat půdu, znemožnila jim tradiční obživu. „Někteří žijí v uprchlických táborech celý život, klidně i 22 let. Východiskem je pouze konec války, nic jiného jim nepomůže,“ dodává.

V roce 2007 se odehrály tři vlny vysídlování z Mogadishu. Z města uprchlo kolem 60 000 lidí, z nichž asi třetina žije v provizorních přístřešcích podél cesty mezi Mogadishu a Afgooye.

Nová vláda chce mír. Konečně!

Začátkem ledna byla zvolena nová somálská vláda, která chce ze země udělat konečně normální africkou zemi bez války. Lenka Klicperová jim drží palce, nakročeno prý mají. Na druhou stranu, život tam rozhodně není ani trochu normální. Vládním ozbrojeným složkám s pomocí Africké unie se Aš-Šabáb podařilo vytlačit pouze z Mogadišu a z pár míst na severu. Všude jinde mají volné pole působnosti.

V Somálsku vlastně vládnou a rozhodují čtyři klany (i o budoucnosti svých synů a dcer). V době občanské války bojovaly mezi sebou i oni. „Dnes se tak v začátcích konfliktu vlastně už nikdo nevyzná. Zajímavé ale je, že i Aš-Šabáb považuje Islámský stát za nepřítele.“

02396134.jpeg

„Někteří Somálci žijí v uprchlických táborech celý život, potkala jsem ty, kteří tam v nelidských a nepředstavitelných podmínkách byli celých 22 let! Východiskem je pouze konec války, nic jiného nepomůže,“ říká novinářka Lenka Klicperová.

autoři: lup , zis
Spustit audio