Lidská safari? Pokud západní civilizace objeví nějaký původní kmen, je to začátek jeho konce

20. červenec 2015

Původní obyvatelé žijí na různých kontinentech podobně. A podobě taky končí, jakmile jsou objeveni. Čekají nás teď namísto indiánských rezervací lidská safari v Africe?

David Švejnoha navštívil desítky zemí celého světa. Zajímají ho hlavně domorodé kmeny a původní obyvatelstvo. Doslova ho fascinuje, že ještě dnes může člověk vidět, jak žili původní národy a různá etnika. Bohužel je jejich původní způsob života často pohlcován takzvanou civilizací.

„Na úplném začátku tam samozřejmě různí badatelé zavlečou civilizační choroby, na které nemají protilátky. Pak nastoupí misionáři, kteří je opravdu tvrdě konvertují do většinového náboženského prostředí. A na konci je masová turistika lidí, kteří si je chtějí vyfotografovat,“ popisuje.

Konec Pygmejů

Kdyby tady ale nebyl turistický ruch, tak by zase některé původní tradice úplně zanikly, je jasné i Švejnohovi. Podle něj tak původní kmeny obvykle končí dvěma způsoby. Třeba kmen Masajů se hraním po supermarketech. „Pokud zaplatíte, můžete klidně i žít v jejich chýších,“ říká David Švejnoha.

Pygmejové v Ugandě nápor civilizace nezvládli vůbec a dnes se utápějí v alkoholu. Na druhou stranu jiné kmeny třeba vždy vyráběly košíky a díky turismu je vyrábějí dodnes. Prodávají je turistům a z toho pak žijí. „Ideální stav by samozřejmě byl, aby je nikdo neobjevil,“ myslí si Švejnoha.

Lidská safari

A pak jsou tu i extrémní případy. „Třeba v oblasti řeky Omo v Etiopii se takoví turisté dokonce těchto původních lidí bojí a nevystoupí ani z auta. Vám by se taky nelíbilo, kdyby vám namířili půlmetrový objektiv do obličeje. A tak za to logicky chtějí peníze. To my jsme první dva dny vůbec nevytáhli foťák.“


Člověk si mezi nimi vždy uvědomí, že vám k životu stačí, když sedíte na zvířecích kůžích u praskajícího ohně a nad hlavou máte oblohu plnou hvězd. Mají totiž vzájemnou lásku, jsou spokojení a šťastní.

Snažili se s domorodci mluvit, hrát si s dětmi. „Jen tak nás vzali mezi sebe a dozvěděli jsme se třeba, že si dobře uvědomují přidanou hodnotu svého bohatého a přirozeného života a nechtějí žít jako my.“

Všude stejně, přitom jinak

Zajímavé je, že na různých kontinentech žijí tito původní obyvatelé vlastně podobně. David Švejnoha viděl africké křováky, kmen Sunny, byl v Bangladéši, v Barmě. Viděl ženy, které si vytahují krky obručemi, kmen, kde mají ženy rozsáhlá tetování na tvářích nebo kde mají všichni úplně černé zuby i dásně.

„Většinou to dělají proto, že v minulosti byly jejich ženy unášeny bohatými muži. Tak se rozhodli zošklivit a nebýt tak atraktivní. A ti, co mají černé zuby, to dělají proto, aby ukázali svou bílou duši.“

Původní domorodý kmen, kde jsou ženy výrazně a bolestivě tetované v obličeji. To proto, aby je neunášeli bohatí lidé z vnitrozemí

Jak vypadá uctívání různých bohů a animistické rituály v Barmě? Jak takový kult lebek u potetovaných žen? A kam pojede příště? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio