Markéta Pilátová: Nikdo neví, jestli Fidel Castro ještě žije

23. leden 2015

Blokáda Kuby trvala celých 54 let. Je ale studená válka v Karibiku už opravdu minulostí? A co zemi čeká po skončení éry bratří Castrů?

Začalo to poklidným předáním moci Fidela Castra bratrovi Raulovi. Část moci ale přešla i na kubánskou armádu.

„Fidelovi jeho plán vyšel na 100 %. Obávám se, že armáda se své moci jen tak nevzdá,“ myslí si spisovatelka Markéta Pilátová.

Nesmrtelný Fidel Castro?

Pro Kubánce je Fidel Castro nesmrtelný tak jako tak. „Nikdo nedokáže odhadnout, co bude po jeho smrti. Ostatně, nikdo vlastně ani neví, jestli dnes ještě žije nebo ne. Má spoustu dvojníků a existuje neskutečné množství variant a scénářů jeho smrti.“

Fidel je vůdcem nejen na Kubě, ale i v celé Latinské Americe. Je symbolem emancipace od světových mocností. „Lidé ho pořád považují za Davida, který bojoval, a možná ještě i bojuje, s Goliášem,“ dodává spisovatelka.

Nové poměry

Armáda má teď v rukou nejen poltickou, ale i ekonomickou moc země. „Vlastní totiž veškeré služby a třeba hotely, které tvoří ekonomický základ celého státu. Jestli tam bude probíhat nějaký postupný demokratický proces, tak hodně pomalu. Snad půjde i o lidská práva nebo svobody,“ dodává.


Kubánský disent
Jsou tam dvě hlavní frakce: extrémně pravicová a socialisticko-křesťanská. „A pak jsou tam lidé, kteří jen vzdorují režimu. Zakládají doma nezávislé knihovny, čtou zakázané časopisy, vydávají literární časopisy. Takový neoficiální disent.“ Nedávno kubánské věznice opustilo 53 lidí. „Ppolicejní šikana ale neskončila a lidská práva jsou stále upozaděna.“

Rozhodně si ale nemáme dělat iluze, že by se z Kuby hned stala standartní demokracie, kterou známe na Západě. „Podle mě se to časem může podobat poměrům v dnešní Číně, Vietnamu nebo Rusku.“

Chudoba a optimismus

Kuba změnu potřebuje. Pilátová tvrdí, že nikde jiné v Latinské Americe nenašla větší chudobu. „Mí vrstevníci mě tam prosili, abych jim z hotelu přinesla mýdlo nebo dala PET lahev od vody. A kubánské zdravotnictví? To je doslova odpudivé,“ popisuje. „Lidé jsou ale překvapivě optimističtí.“

Vztah USA - Kuba

Jaké výzvy čekají lidnatou Brazílii a jaká klišé na adresu "latinoameričanů" českou prozaičku nejvíce iritují? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.