Mezi uprchlíky potenciální teroristé nejsou. Alespoň o tom Europol nemá důkazy, říká Oldřich Martinů

8. září 2015

Radikálové IS jsou většinou dobrovolníci, kteří mají členský pas EU a jiný způsob, jak se do Evropy dostat. Státy musí uprchlíky chránit před nelegálním obchodem. Špatná životní situace totiž vždycky může vyústit ke kriminalizaci.

„Největší rizika migrace jsou v možném zneužití uprchlíků organizovaným zločinem. Ale až když se dostanou do cílového místa a nebudou mít co na práci nebo peníze na živobytí,“ myslí si Oldřich Martinů, náměstek ředitele Evropského policejního úřadu (Europol).

Máme se uprchlíků bát?

Podle něj mezi uprchlíky nejsou potenciální teroristé. „Nemáme žádné podobné informace nebo jakýkoli důkaz, že by migranty do Evropy tímto způsobem Islámský stát využíval,“ říká. Na druhou stranu ale nic vyloučit nemůže.

Vychází z toho, že ti, kteří za islamisty bojují, většinou patří k dobrovolníkům a mají úplně jiné možnosti, jak se vrátit domů nebo přicestovat do Evropy. Navíc mají pasy členské země EU. Bývalého prezidenta Policie ČR spíše trápí, aby nedošlo k radikalizaci těch, kteří se dostanou do cílového místa.

Radikalizace hrozí až v cíli

„Oni totiž za cestu vydají veškeré peníze a pak se lehce mohou dostat do hledáčku organizovaného zločinu. Pak by mohlo lehce dojít k nárůstu běžné kriminality.“ Martinů ale nechce lidi strašit. Připomíná, že dnes jde hlavně o humanitární krizi. Migrují celé rodiny i dětmi.

Čtěte také

„Je teď ale na jednotlivých členských zemích Evropy, aby je před nelegálním obchodem ubránily. Nesmíme uprchlíky nechat na pospas lumpům.“ Asi nikdo z nás nechce, aby se opakovala situace z Rakouska, kde se v dodávce udusilo 71 uprchlíků. Europol tak sleduje i obraty převaděčských gangů.


Oldřich MartinůMezi bojovníky IS je až 5000 lidí s evropskými pasy. A to číslo v poslední době narůstá až o 85 %. Radikálové totiž získávají čím dál víc příznivců. Dohromady jde o zhruba 20 000 až 30 000 lidí z celého světa. Našich 5000 asi svědčí jen o nedostatku celkových informací.

Potřebují naši ochranu

„Jeden gang od začátku letošního roku stačil vygenerovat už 71 milionů eur. To už je opravdu hodně,“ říká Martinů. Přitom pašerákům přistávají peníze na stříbrném podnose. Nabízí totiž jedinou možnost, jak se dostat do bezpečí.

„My se ale pořád zaměřujeme na důsledek, ale musíme jít po příčině. Tedy na stabilizaci zemí, ze kterých přicházejí. Byť zachytávat pašeráky je samozřejmě rolí Europolu.“ Role Europolu je ale také získávat informace ze všech členský zemí a eliminovat případné teroristické činy.

Kdo jsou bojovníci IS?

Sleduje proto i potenciálně nebezpečné lidi. Ty, kteří konvertovali a chtějí bojovat za Islámský stát. Tito lidé se ale vyhledávají složitě. Jsou to jednotlivci bez řídících struktur, kteří komunikují hlavně přes internet. „Takoví lidé jsou docela velkým rizikem a taky oříšek pro zpravodajské služby.“

Oldřich Martinů

Existuje na ro recept? Podle Martinů musejí členské státy více sdílet informace. Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.