Naši Rakušané nám rozumějí. Chováme se tam slušně a jsme utráciví, říká cestovatel

8. srpen 2017

Miroslav Hrdlička pracuje v cestovní kanceláři, mohlo by se tedy zdát, že je na dovolené skoro pořád.

„Když ale za zády máte 40 klientů a pořád musíte hlídat čas, prostor peníze, tak to úplně pohoda není. Doma pak sestavuji itineráře a občas vyjedu na soukromou studijní cestu – ale to opět hledám něco nového pro klienty,“ přibližuje.

Je to jen pár hodin, co se vrátil z Rakouska, které je oblíbeným cílem českých turistů pro svou domáckou atmosféru a horskou krajinu. A postupně tu objevují i dříve (finančně) nedostupné atrakce.

„Partnerka mi dopřála noc na Schafbergu, v nejstarší horské chatě v Rakousku, odkud vidíte na půl Alp. Ale bohužel zrovna teď v neděli se zatáhlo, bylo tam 7 °C a výhled byl tak akorát na balkon. Ale ráno se naštěstí rozjasnilo,“ vzpomíná na svou nejnovější cestu.

Mýty o Češích

Jeho srdeční záležitostí je ale Vídeň, což je oproti alpským oblastem úplně jiný svět. „Vídeňáci si potrpí na éru Habsburků, co není aspoň 150 let staré, to pro ně nemá hodnotu.“

Češi jsou v Rakousku na čtvrtém místě v návštěvnosti, každý rok jich přijíždí přes 400 tisíc. „Rakušané nás mají rádi, chováme se slušně a jsme utráciví,“ přidává svou zkušenost Hrdlička.

V Rakousku se domluvíte i anglicky, ale přibývá také různých audioprůvodců v češtině. Mnohdy to ani jinak nejde, například v lineckém „muzeu budoucnosti“ Ars Electronica Center byste jednotlivé modely bez doprovodného komentáře těžko pochopili...

Výstava lineckém „muzeu budoucnosti“ Ars Electronicka Center
autoři: pst , ert
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.