Nepál? Úžasná směsice barev a vůní, kterou nezničila ani přírodní katastrofa, říká cestovatelka Michaela Bučková

9. srpen 2016

Je to už téměř rok co Nepál zasáhlo velké zemětřesení. Různé stupně poškození mělo až 450 000 budov, což je pro nás opravdu nepředstavitelné.

„Když ale dnes procházíte třeba hlavním městem Káthmándú, nebo sedmi památkami UNESCO, máte pocit, že jen město prochází velkou rekonstrukcí. Zdá se, že už jsou z toho opravdu venku,“ říká publicistka Michaela Bučková. Pomáhali i lidé v Česku, třeba svou účastí ve sbírce, kterou organizoval Český rozhlas.

Nepál stojí na turismu

Taky se začali vracet turisté, což je pro Nepál neprosto klíčové, je to hlavní motor celé jejich ekonomiky. Nepál je pro Evropana úžasná směs barev a vůní, ženy jsou oblečeny ve žluté a červené barvě, která znamená, že je vdaná. Zároveň jsou tam ale obrovské rozdíly v životní úrovni Nepálců. V centrech měst bydlí bohatí, na okrajích pak ti nejchudší.

Do Nepálu míří tři druhy cizinců

První jsou horolezci, které zajímá pouze výstup na Everest a kterých je ročně pouze 500. Pak jsou to vysokohorští turisté, kteří neopovrhnou návštěvou památek, ale hlavně je zajímají pětitisícovky, na které vyrážejí s batůžky na zádech.

Poslední skupinou jsou pak klasičtí turisté, které zajímá všechno. A v zemi toho rozhodně není málo. Od památek UNESCO, po 15 národních parků. Ten nejzajímavější a nejstarší, takové nepálské safari, najdete v Národním parku Chitwan na úpatí Himaláje.

„Pro Evropana je to obrovský zážitek. Je to vlastně džungle s divokými slony, krokodýly, medvědy, a pokud budete mít velké štěstí, které nás bohužel nepotkalo, tak můžete narazit i na tygra bengálského,“ dodává Michaela Bučková.

Živá bohyně; jen v Nepálu najdete malé děti, které jsou živými bohyněmi

Světový unikát: živoucí bohyně

V údolí Káthmándú pak najdete to, co nikde jinde na světě, živoucí bohyně. Je to asi 400 let starý zvyk, kdy jsou malé holčičky odebírány ze svých rodin pro plnění role bohyně. Hlavní roli tady hraje jejich hinduistická i budhistická víra, podle které žije celý Nepál.

Holčičky žijí ve svých malých palácích, lidé jim dávají dary, za které pak dostanete požehnání. „Byl to pro mne zvláštní pocit. Mám dceru stejného věku a nedovedu si představit, že bych ji někomu dala. Pro její rodinu je to přitom obrovská prestiž,“ říká publicistka.

Jak vypadá nepálská doprava a třeba i pohled na džungli ze hřbetu slona? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis
Spustit audio