Nové desatero? Papež František shrnul principy pro klidný život

12. září 2014

Lidé si neužívají krásy života. Svět se zdá krutý, ale není tomu tak. I to říká světící biskup pražský Václav Malý. Víte, jak si užít poklidný život?

Papež František se pokusil shrnout desatero principů, které by mohlo lidem pomoci k lepšímu životu. Podle Malého může toto desatero přijmout i člověk, který o křesťanství nic neví nebo se hlásí k jiné tradici.

„Tento souhrn vyjadřuje vše podstatné, co vytváří hloubku života, dává mu směr a vytváří pevnou půdu,“ říká pražský biskup.


Desatero spokojenosti
1. Žij a nechej žít
2. Rozdávej druhým kousek sebe
3. Životem postupuj klidně
4. Zdravý způsob trávení volné času
5. Neděle je svátek
6. Důstojná pracovní místa pro mladé lidi
7. Respekt k přírodě
8. Nebuďme negativní
9. Respektujme víru druhých
10. Pracujme pro mír

Přímo Malému se líbí hned první bod „Žij a nechej žít“. Každý jsme totiž v pokušení přetvářet druhé k obrazu svému. „Papež František tím chce říci, že máme toho druhého brát jako partnera. Ve vztahu nemá být žádný diktát nebo snaha ovládnout,“ říká.

Miluj bližního svého

„Neznamená to ale, že by se člověk neměl postavit proti zlu, pokud ten druhý něco zlého činí,“ dodává ještě Malý.

Člověku by se ale podle Malého měl dát volný prostor. Měla by se podporovat jeho důstojnost, protože důstojnost lidské osoby spočívá ve svobodném rozhodování.

K životu přistupujeme jako manažeři

Dovolená, odpočinek

Monsignore Malý také souhlasí se třetím papežovým pravidlem o klidném postupování v životě. „Život je příliš krátký a lidé příliš pospíchají,“ myslí si.

„Podle dnešního vnímání lidí jsou mezilidské vztahy jako firma. Všichni chtějí být manažery,“ říká o dnešním způsobu života. „Mně je těch manažerů občas i líto, protože si říkám, jaký vůbec mají soukromý život,“ dodává biskup.

Jak se staví k dalším papežovým radám? Jaký je jeho názor na sankce? Kdo jsou jeho neznámí hrdinové? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Malý , zis , jra
Spustit audio