„Oktoberfest, pivo a klobásy? Tak Německo rozhodně nevypadá,“ říká Karel Zelený

11. srpen 2016

Zůstalo vám ještě pár dní dovolené a hledáte cíl své cesty? Zkuste naše západní sousedy. Nejsou to jen obchody a velká města, ale i nádherná příroda s 16 národními parky a 41. památkami UNESCO.

V Německu si můžete docela vybírat, a to od aktivní dovolené (třeba na kole nebo na stezce v korunách stromů), až po lenošení u Baltu nebo Severního moře.


Karel ZelenýPro Evropany je Německou druhou nejoblíbenější destinací (hned po Španělsku). Svou zemi milují i samotní Němci. Domácí cestovní ruch tvoří 300 milionů přespání ročně (zahraniční pak asi 80 milionů).

„Německo určitě nejsou jen klobásy a pivo na Oktoberfestu a Němec není strohý, bez smyslu pro humor,“ říká s úsměvem Karel Zelený, vedoucí Německé turistické centrály v Česku.

Balt dnes nepoznáte

Mnoho Čechů má Rujánu, kterou najdete v Meklenbursku-Předním Pomořansku v Baltském moři, spojenu s dovolenou z dob socialismu. „Největší německý ostrov je ale od té doby k nepoznání. Velmi tak vzrostla i jeho obliba (nejen) u našich turistů,“ říká.

V poslední době sice prý trochu podražila, přesto se tam stále staví nové hotely. Pokud preferujete kempování, pak tam prý najdete služby, na které jste zvyklí spíš v hotelu. Rujánu milují i sami Němci, ale také Holanďané a švýcarští senioři, kteří u moře tráví celé léto.

Rujána dnes (Rugen); Německo

Na kole kolem Labe

Pokud jste příznivci aktivní dovolené, máte prý zkusit cyklodovolenou na Labské stezce, která vede z Čech až k Severnímu moři, a to přes Saské Švýcarsko. Karel Zelený své dětství trávil hlavně v Berlíně. „Pro mne samotného bylo pak překvapující, jak krásná a zelená je celá země, kolik přírodních národních parků v Německu najdete.“ Dohromady je jich 16 a nejvíc si oblíbil Berchtesgaden, kde najdete jak jedno z nejhlubších a nejčistších jezer v Evropě.

Jsou tam ale i termální prameny, solné doly a nechvalně proslulá Hitlerova pevnost Orlí hnízdo. „Jezero slouží i jako zdroj pitné vody a tak tam nesmí motorové lodě. Ale ten výhled na alpské vrcholy je opravdu unikátní,“ dodává.

V zemi najdete 41. památek zapsaných do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, o které se Němci opravdu velmi dobře starají, a to i v menších městech a vesničkách, kde vše prý musí být vždy „opravdu top“. Další tipy pro vyše cestování najdete v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis
Spustit audio