Ombudsman hájí občana proti státu

13. únor 2014

Nad nezájmem veřejnosti i politiků o volbu ombudsmana si povzdechla profesorka Vladimíra Dvořáková.

Prezident Zeman místo tradičních dvou návrhů podal pouze jeden. Poslanci Úsvitu prohlásili, že odevzdají prázdné hlasovací lístky. A zprávy jsou zahlcené olympiádou a na volbu ombudsmana není prostor. Přitom jde podle Vladimíry Dvořákové o důležitou funkci. Ombudsman se zastává lidí, kterým se děje nespravedlnost, i když v souladu se zákonem. Stojí vždy na straně občanů proti státu.

Čtěte také


Jestliže někdo v politice upřednostňuje vlastní zájmy, jedná se o korupci

V obvinění expremiéra Nečase v kauze trafik nechce Dvořáková vynášet unáhlené závěry. Z politologického hlediska ovšem platí: pokud ti lidé s příslibem jiných pozic opustili své posty a ovlivnili tím jednání, jedná se o korupci. Jen jim místo peněz byl slíben vliv. „Je otázka, jestli naši politici nepolitizují kriminální jednání,“ řekla Dvořáková.

Čtěte také

Názory Vladimíry Dvořákové na novelu zákona o Nejvyšší kontrolním úřadu nebo na další směřování ODS si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Vladimíra Dvořáková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.