Pavel Kosatík: Generace? To platilo za války, dnes nás formuje Facebook

17. listopad 2016

Současná mládež má mnohem více možností, za komunismu nikdo nechtěl vyčuhovat. Jaké jsou další rozdíly současné mládeže? Jaký vztah má ale k 27 let starým listopadovým událostem současná generace?

Svátek 17. listopadu je vzpomínkou na den boje za demokracii. Pro mnohé vyvolává stále ty stejné pocity. „Je to nejdůležitější společenská změna, jakou jsem zažil. Budu si vždy pamatovat, že tehdy to bylo v lidských hlavách dobře nastartováno,“ tvrdí historik Pavel Kosatík.

Mladí už nevědí

Průzkumy posledních let ale hovoří o nízké znalosti listopadových událostí mezi mladými. Pletou si pojmy nebo data. „Paměť je selektivní. Pamatujeme si věci, ke kterým jsme vedeni. Je tedy důležité se o podobných věcech stále bavit.“ Dnešní generace jsou po letech velmi odlišné.

„I největší škarohlíd by uznal, že v rovině možností, přístupu k informacím nebo lidem má současné generace obrovské možnosti. Jiná věc je, jak toho využívá,“ říká Kosatík. „My jsme tolik možností nikdy neměli. Byli jsme komunismem stlačeni do jednolité masy, která si hlídala maximálně vzájemnou rovnost, aby někdo nevyčuhoval.“

Generace neexistují

Kosatík přitom osobně nemá moc v lásce slovo generace. „To mohlo platit za války nebo za první republiky. Dnes je společnost vedena ke vnitřní strukturovanosti. To je dáno působením sociálních médií.“

„Opět to souvisí s možností. Na Facebooku si můžete své skupiny formovat podle sebe a podobných názorů, chybí zde oponentura. Společnost se tím vyvíjí do jakýchsi kroužků. Zároveň to ale snad zabraňuje vzniku celospolečenského zla,“ dodává historik.

autoři: zis , jra
Spustit audio