Pavel Kosatík: Jen kdybyste mě mučili, tak řeknu, že se Jan Masaryk zabil sám

23. březen 2018

Na nezodpovězenou otázku, jestli to byla sebevražda, nebo Masarykovi „někdo pomohl“ z okna Černínského paláce, bychom se podle spisovatele teď mohli dozvědět odpověď.

„Paradoxně by to mohl být pěkný výsledek dnešních polepšujících se vztahů mezi Hradem a Vladimirem Putinem. Teď nastal čas položit Rusku politickou otázku, co skrývají jejich archivy,“ říká Pavel Kosatík.

Otázka kolem smrti diplomata a politika Jana Masaryka z 10. března 1948 pořád trvá, jen se postupem času vyrojily spekulace nejrůznějších šarlatánů. „Už mne to znepokojuje. Uplynula hodně dlouhá doba a fakta pořád nemáme. Ale ani já nedokážu říct, jestli to byla vražda, nebo sebevražda,“ dodává Kosatík, který je spoluautorem životopisu Jan Masaryk – pravdivý příběh.

Pokud to nebyl dobrovolný odchod ze světa, tak jsou v tom velmi pravděpodobně namočeny tehdejší sovětské, ale i britské nebo americké tajné služby. Kolem Masaryka se jich tehdy pohybovalo velké množství a ne vždy s čistými úmysly. Navíc v době státního převratu.

Je čas znovu Putina požádat

Sovětské, dnes ruské archivy tajných služeb sice vypadají na první pohled nedobytné, protože by jim možná nepříjemná pravda v ničem nepomohla. Teď je to ale trochu jiné, protože si začali vytvářet svou novou imperiální historii. Z té staré, sovětské, si ale berou to, co se jim hodí. Je tak vhodná chvíle je znovu oslovit,“ nabádá spisovatel politiky.

Nemusí jít o „doznání vraha“ (pokud nějaký byl). Sovětským tajným službám ale tehdy muselo velmi záležet na vyšetření Masarykovy smrti. Problém je podle Kosatíka v tom, že se už při prvním vyšetřování nepostupovalo podle základních kriminalistických kroků.

Vyšetřování bez odpovědí

Nevyloučilo se, že tam taky klidně mohl jít někdo loupit nebo že se Masarykovi pomstil napálený milenec za svou nešťastnou lásku. „Toto téma se tak jen léta udržuje v chodu. Podstatné prameny jsou asi v Moskvě.“ Přitom vyšetřování smrti bylo hned několik.

Dvojí velké bylo hned v roce 1948 (jedno v březnu a druhé na podzim). Pak v roce 1968 a jen o rok později se výsledky zas „zametaly pod koberec“. V 90. letech proběhlo několik vln, kvůli zkoumání tehdejšího Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Můj názor? Sebevražda

Pohřeb Jana Masaryka (záběr z amerického filmového týdeníku „The March of Time“)

„Taky se objevily biomechanické a jiné teorie, které se tvářily velmi seriózně, ale svou podstatou seriózní rozhodně nebyly. Pro mnoho lidí je pravda důležitá i dnes. Když nositel jména Masaryk umře způsobem, o kterém je těžké si cokoli myslet, je to chybička pro celou vlast.“

A osobní názor Pavla Kosatíka? „Kdybyste mě mučili hladem a já musel říct, co si opravdu myslím, tak se kloním k sebevraždě. Pro ni jsem našel asi nejvíc subjektivních důvodů.“

autoři: vlk , lup , Pavel Kosatík
Spustit audio