Pavel Kosatík: Musíme se naučit žít se vztahem k minulosti. Historie se nesmí vyprávět jako pouhá fakta

10. květen 2018

Evropa si připomněla 73 let od konce druhé světové války na starém kontinentu. Rusko oslavilo Den vítězství tradiční velkolepou vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě. O čem by se mělo v souvislosti s koncem války mluvit?

„Den vítězství se v posledních letech někde slaví trochu triumfalistickým způsobem. Jako bychom chtěli dohnat vítězný pocit, který jsme zanedbali v předchozích generacích,“ myslí si Pavel Kosatík.

„Spíš než silná slova nebo shromáždění motorkářů každému doporučuji, aby si u příležitosti podobných výročí, jako je konec války, našel nějaké konkrétní jméno z toho nekonečného rezervoáru válečných obětí a trochu se jím zabýval a myslel na něj.“ Může nám totiž o smyslu historie povědět víc než dlouhé anonymní statě v učebnicích.

Pomník dětských obětí války, Lidice

Co je důvod k vyprávění

Mezi válečnými oběťmi jsou stále desetitisíce lidí, u nichž známe maximálně jména a často ani to ne. Jejich život byl možná nenápadný, ale připomene nám souvislosti mezi minulostí a naší současností lépe než rozmáchlá gesta vítězů, tvrdí spisovatel Pavel Kosatík.


Dnešní malé dějiny s těmi tehdejšími velkými souvisejí a je užitečné přemýšlet o tom, jak se tehdy člověk k člověku choval, a porovnávat to se svým vlastním chováním. V tom je smysl dějin.Pavel Kosatík

„To, že se něco stalo, samo o sobě není důvodem, abychom si o tom vyprávěli. Ale to, že kdysi se jacísi lidé chovali k jiným lidem špatně bez důvodu, jen na základě rasy, je téma věčné. A nejenže se může kdykoli vrátit, ale je to i součást přemýšlení o člověku jako takovém, o tom, jak se jeden k druhému chováme i v dobách, kdy se neodehrávají hrůzy.“

„Měli bychom se ptát, jestli dnes každodenně v malém neprovádíme něco typově podobného,“ dodává Pavel Kosatík.

autoři: Pavel Kosatík , zis , and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.