Pavel Kosatík: Žantovského biografie o Havlovi mě zklamala

28. listopad 2014

Před čtvrtstoletím skončil v Československu komunismus. Velký podíl na tom měl i disident a následně i prezident Václav Havel. Jeho příběh mapuje hned několik nových knih. Co zajímavého nebo nového jsme se z nich mohli dočíst?

A budově amerického Kongresu byla odhalena busta prvního českého prezidenta. U nás zase v poslední době vyšlo několik životopisů o Václavu Havlovi. Pavel Kosatík má z nových knih velkou radost. „Jen mě maličko zklamal ten nejdiskutovanější životopis od Michaela Žantovského,“ říká spisovatel a historik.

Tato kniha vyšla jako první a předcházela ji velká mediální kampaň. Autor byl na začátku 90. let jedním z nejbližších Havlových spolupracovníků. „Ve velké části se snížil do pamětnické polohy a ne do nezávislé biografické,“ myslí si Kosatík.

„V pasážích, kde jsem očekával, že nám prezidenta osvětlí, tam toho naopak říká nejméně. Ať už se jedná o zahraniční politiku nebo o soukromí. Drží se zpátky,“ myslí si.

Čtěte také

Další publikace nabídly trošku jiný přístup autorů. Vyšel také druhý díl biografie od novináře Daniela Kaisera. První část, který popisoval Havlovo disidentské období, vyšel před pěti lety. „Myslím, že už tehdy napsal i pokračování, ale nebyl s tím úplně spokojen,“ dodává.

„Ve druhé knize se soustředí na Havla jako na politika. To je ta nejdůležitější oblast jeho života,“ myslí si spisovatel.

Ukázka z cyklu České století. V roli Václava Havla se představil Marek Daniel.

Na Kaiserově knize Kosatík obdivuje především jednu věc. „Životopis mapuje známý terén. Rozpad federace, vztah s Václavem Klausem a jiné milníky. Tyto refrény ale zpochybní a hledá nové pohledy. Je hezké vidět autorovo puzení, aby pouze nepřežvykoval staré věci,“ chválí

Z knihy do televize

Sám Kosatík má s vykreslením prvního českého prezidenta vlastní zkušenosti. Havel je jednou z postav v cyklu České století, který mapuje významné události našich dějin. Celkem vystupuje ve třech dílech. „Není to jenom o Havlovi. Je součástí širších procesů,“ komentuje autor.

Zatím se vysílal díl o vzniku Charty 77 a vztahu mezi Havlem a Magorem Jirousem. Odvysílat zbývá poslední dva filmy o letech 1989 a 1992.

Co nám říkají pojmy jako lidská práva a důstojnost? Jaká je v Česku kultura debatování? Jak se informuje o islámu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Pavel Kosatík , zis , jra
Spustit audio