Pavel Kosatík: V kauze Evy Sykové hodně zaskřípala lékařská etika

8. červen 2016

Minulý týden veřejnost šokovalo odhalení praktik vysoce postavené vědkyně a zároveň senátorky Evy Sykové. Spisovatel spíš soudí její okolí, které zavíralo oči.

Bývalá ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd (a taky bývalá předsedkyně Rady AV) používala neférovou metodu k lidem umírajícím na amyotrofickou laterální sklerózu. Sama Eva Syková nebo její spolupracovníci nabízeli pacientům experimentální léčbu kmenovými buňkami, kterou si navíc museli sami uhradit. Poplatek mohl být až 150 000 Kč.

Vědci si o praktikách Sykové šeptali

„Pacienti samozřejmě sháněli peníze, kde se dalo, zaplatili, a když se to nepovedlo, tak jich taky většina zemřela,“ odhaduje Pavel Kosatík. Zarážející je ale ještě jiná věc. „Ukázalo se, že toto zřejmě nezákonné dění v ústavu probíhalo dlouho. A taky se o něm dlouho šeptalo i v odborných kruzích. To by se mělo vyšetřit taky.“

Leccos se šuškalo o společnosti Bioinova, o sponzorských darech pro výzkum ALS, dřív i pro lidi s poškozenou míchou. „Obávám se, že to je projev početně malých lidí. Všichni se totiž známe, a tak spolu musíme vyjít. A když někdo začne dělat levárnu, tak my ostatní musíme mlčet, aby nám to třeba neuškodilo.“

Už konečně všichni spolu „nepečme“

„Jde mi o to, abychom spolu všichni nepekli. A když někdo začne vyvádět, tak aby se o tom co nejdřív mluvilo. Samozřejmě že mluvím o lidech v odborných kruzích,“ dodává Kosatík. Sám nechce Evu Sykovou odsuzovat.

„Ale aby se od umírajících lidí chtěly peníze? Navíc docela divokým způsobem? To se opravdu dít nesmí!“ Je přece v zájmu celého vědeckého světa, aby v sobě nabudil nějaký obranný mechanismus.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Pavel Kosatík
Spustit audio