Pavel Kosatík: Volby ukázaly, že komunistická strana začíná být zbytečná. Teď je ANO

14. listopad 2017

„Ale dívejme se teď na to z té lepší stránky: S českým skepticismem nebo relativismem je těžší se nadchnout pro nějaké vyložené svinstvo.“ Přečtěte si spisovatelovy úvahy nad smyslem 17. listopadu.

„Volby ukázaly, že komunistická strana začíná být zbytečná. Protože už ji fakt zřejmě volí jen skalní komunističtí notorici, kteří jsou na to zvyklí, nedokážou přestat a do smrti to tak budou dělat. Ti noví zjistili, že to, co druhdy nabízel komunismus, jim ANO dává taky,“ říká spisovatel Pavel Kosatík.

K takovým úvahám ho vede i výročí Boje za svobodu a demokracii 17. listopadu. „V listopadu 1989 u mnoha lidí neprobíhalo hodnotové rozhodování nahradit zlo dobrem, ale vykoumat, jak se budu mít líp a s kým. Šlo o to nahradit jeden evidentně neprosperující režim druhým. A teď zažíváme období triumfu takových koumáků,“ myslí si.

Ani Havel, ani Babiš

„Starý režim se nelíbil ani Václavu Havlovi, ani Andreji Babišovi. Každému z jiných důvodů. Havel chtěl spíš tu svobodu. A to nejenom pro sebe, ale pro všechny, kteří vnímají rozměr toho slova. A Babiš chtěl to, co vidíme. A dosahuje toho. Tento typ lidí, když to tak nazvu, má teď pré.“ Proč k tomu dochází?

„Možná je tím paradoxně vinen jednoduchý antikomunismus, který se moc soustředil na doslovný boj s doslovným komunismem. S tím, co se dodnes k mému žalu a odporu nazývá komunistickou stranou, s tvářemi jako Semelová,“ vysvětluje Kosatík.

Češi se nenadchnou pro svinstvo

„Ne dost se vnímalo to, že podstata toho hnutí nespočívá jen v tom slově. Ale v podpoře určitých, ne moc chvalitebných lidských vlastností. Už dávno se rozlezla do šíře, do úplně jiných stran. Hlasateli étosu, který ve volbách 1946 propagoval Gottwald, jsou dneska i četné jiné strany.“

Klement Gottwald

Naštěstí nás podle Kosatíka pořád chrání jeden typicky český povahový rys. „K českému étosu vždycky spíš patřil jakýsi odstup, snaha něco shodit,“ uvažuje. „S českým skepticismem nebo relativismem je těžší se nadchnout pro nějaké vyložené svinstvo.“

autoři: všt , Pavel Kosatík , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.