Petr Robejšek: Německo je i po 25 letech stále rozděleno

21. listopad 2014

Před čtvrt stoletím se v Evropě bortil komunismus. Kromě Československa se hroutil i v Německu, kde došlo ke zničení berlínské zdi. Podle některých to nebyla překvapivá událost.

Petr Robejšek už v roce 1983 napsal článek předpovídající některé události roku 1989. „Můj nakladatel mi ale tehdy řekl, že to je science-fiction,“ připomněl politolog.

V roce 1987 politolog myšlenky ještě jednou shrnul, tentokrát v knize. „Snažím se věci pochopit dřív než ostatní. A hlouběji a ostatní,“ říká. Podobně v roce 2002 předpověděl i krizi eura.

Východ i západ se ještě nespojily

Pád železné opony sjednotil východní a západní Německo. „Stále tam ale najdeme třeba hospodářské rozdíly. Například velký rozdíl v nezaměstnanosti.“ Podle politologa bude trvat minimálně ještě jednu generaci, než trvale zmizí rozdělování lidí na ty ze západního Německa a ty z NDR.

Sám ekonom se ale staví proti dani za modernizaci východního Německa. Sporná podle něj byl už od samého začátku. „Pochopil bych, kdyby se platila prvních 10 let. Chudé spolkové země si dnes musí půjčit, aby mohly zaplatit za Východ,“ říká.

Zastavily se politické a ekonomické reformy přijaté po pádu komunismu? Co nahradí konzumní ideál společnosti? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Petr Robejšek , jra
Spustit audio