Pracovat do ciziny neodcházejí jen čeští lékaři, říká chirurg Pavel Pafko

4. prosinec 2013

S předním chirurgem Pavlem Pafkem jsme hovořili o odchodech lékařů do ciziny a jejich motivaci opouštět tuzemské ordinace. Zajímalo nás, jak vnímá úspěch v moderním světě i to, jakou cenu jsme za něj ochotni platit. V Týdnu proti AIDS, který chce upozornit na nebezpečí této nemoci, nechyběla ani otázka na prevenci.

Neodchází se jen z Česka
V Německu se rozrůstá počet zdravotnických zařízení a s ním i poptávka po lékařích a zdravotním personálu. Jak čeští lékaři reagují na možnost práce v cizině? „Ptal jsem se studentů, jak vnímají možnost odchodu do ciziny. V jedné skupině bylo 10%, ve druhé 30% a ve třetí dokonce 50% studentů, kteří projevili přání pracovat za hranicemi. Hovořil jsem s kolegy z Německa a dozvěděl jsem se, že 50% tamních absolventů uvažuje o práci v cizině. Když jsem se ptal, o jakou zemi mají největší zájem, řekli mi, že Švýcarsko. Takže ten pohyb není vlastní jen naší republice. Problém je v tom, že celá Evropa má nedostatek lékařů.“

Katolická církev netuší
V Týdnu proti AIDS, který chce upozornit na nebezpečí této nemoci, nemohla chybět ani otázka, jestli stále podceňujeme rizika. „Vzpomínám si na svojí návštěvu Zambie, kde jsem na ulicích potkával děti, které pocházely z rodin, kde někdo z rodičů zemřel na AIDS. Přemýšlel jsem o tom, proč minulý papež tak vystupoval proti kondomům v Africe. Kdyby viděl tu bídu.“

Prof. Pavel Pafko je přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze. Ve svém oboru prý patří ke světové špičce. Kromě toho, že stojí v čele chirurgického oddělení Fakultní nemocnice Motol, je také členem Chirurgické společnosti, Lékařské společnosti a Evropské asociace hrudních chirurgů. Mimo „standardní“ práci v motolské nemocnici se věnuje i pedagogické činnosti na LF UK v Praze a publikační činnosti.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

autor: Pavel Pafko
Spustit audio