Přepis pořadu Jak to vidí - 26.2.

26. únor 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl publicista a spisovatel PhDr. Ondřej Neff. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí PhDr. Ondřej Neff....

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
A hostem té první půlhodinky vysílání Českého rozhlasu ve čtvrtek 26 února dopoledne je publicista, novinář Ondřej Neff. Dobré ráno.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Dobré ráno.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Ondřeji, když jsem dneska ráno poslouchal rozhlasové zpravodajství, zaujala mě zpráva o tom, že v Maďarsku se dnes v některých restauracích pije za polovic, protože to je vyvrcholení masopustních oslav. Jak jste na tom vy ...

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Jedeme do Maďarska.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
... s masopustem?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Ne, masopust je skvělá věc, já jsem byl se podívat na žižkovský masopust. Já jsem původně Žižkovan, Žižkovák. No a bylo to výborné, velice se mi líbilo, že paní žižkovská starostová tam měla takový ... takovou řeč, ale upozornila na věc, která je velmi závažná, že to je vlastně součást kulturního dědictví, že ty masky si nikdo tady nevymyslel, nevycucal z palce a že jsou poděděné po předcích a že oni tu tradici drží jaksi ne z piety, ale vlastně z takové radosti. A to mi připadá jako obrovsky sympatická věc, jako každá takováhle akce, která spojuje lidi k nějakému zdánlivě neproduktivnímu cíli, ale vlastně to spojení je ten cíl. To je to báječné.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Když to přeženu, tak občanská společnost v praxi?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No, tak dá se říct. Dá se říct. Ta občanská společnost samozřejmě to je takový hoch nóbl pojem, s kterým se dá všelijak překrucovat a natáčet, ale já bych to ... já bych to označil za prostě fungující společnost. Že společnost, která ... třeba u nás ve Zvoli, že tady pořád o ní mluvím, tak teď se zavedlo, že se scházíme u rybníka o Vánocích a zpívají se tam kolegy. To prostě už bylo letos podruhé a určitě se na to lidi těší zase na Vánoce. A těchto věcí přibývá. Třeba s velkým potěšením sleduju, jak se u nás ujímá Halloween. Ono se řekne, že to je americký nějaký nechutný jaksi import, ve skutečnosti to je keltská záležitost, že, tedy irská a obecně teda keltská, čili vlastně je to původem z Evropy. No a zase je to příležitost k nějakému jako legračnímu konání a proč to nedělat. Proč to nedělat. Takže myslím si, že čím víc takovýchto akcí bude, tak tím lépe.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
A máte pocit, že doba je něčím podobným "těhotná"? Že vlastně jakoby ten dnešní způsob života zase lidi nutí víc k tomu se potkávat a sdružovat, zatímco třeba dřív víc sedávali u počítačů a hodně to bylo individualizované, atomizované?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No, určitě. Myslím, že jste to řekl správně, že tyhle ty tendence k setkávání jaksi tady jsou stále zřetelnější. Já jsem vždycky záviděl, že jo, když se začalo jezdit ven na západ v těch 90. letech, tak jsem tam těm lidem nezáviděl, že mají nějaká lesklejší auta než my a tak dále, ale že se setkávají, že piknikují u řeky, že chodí na výlety a že dělají karnevaly a tyhle ty věci. To je prostě součást kvality života. Daleko významnější než lesklá auta. A je báječné, že ... samozřejmě bylo nevyhnutelné, že lidi byli hladoví i na konzum a někdy se to až přehánělo a nabývalo to groteskních forem, ale zdá se mi, že už tahle ta éra toho takového exhaltovaného konzumu ... jaksi neříkám, že končí, to asi ne, ale už není tak trapná, nebo tak zřetelná a že se učíme nacházet cestu jeden k druhému a to je báječná věc.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Snad to nebude příliš ostrý střih, když teď připomenu, že svým způsobem pěkné sdružování se za účelem sportovního zážitku prožívají často i sportovní fanoušci, ale jenom někteří samozřejmě. Sledoval jste o víkendu to první fotbalové utkání, které mělo být bez přítomnosti policie a ten výsledek, jak to dopadlo, přemýšlel jste o tom?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No, chraň pánbůh, že bych to sledoval. Jako já tedy se fotbalu vyhýbám jak čert kříži, ale samozřejmě nemohlo mi uniknout to, co se tam dělo poté, že tam byly ty výtržnosti a musela zasáhnout policie. A připouštím, že jsem se tomu musel smát, protože jsem samo sebou jako asi mnozí z našich posluchačů sledovali to, co předcházelo, to znamená, takové to velké, revoluční nadšení, že policie nebude zasahovat a že je to věc těch klubů a těch pořadatelů a tak dále. Tak jsem si říkal - máte prostor to ... vždyť to je prostě nesmysl, to je absolutní nesmysl, vždyť ty pořadatelé nemají žádné pravomoci, nemohou proti těm extremistům zasáhnout. Já jsem je jednou viděl tedy v akci ty extremisty na stadionu v Budapešti, ještě když jsem dělal v Mladé frontě, tak jsme tam dělali reportáž. Tak to jsou prostě šílenci, ty tam jdou ... xkrát to bylo řečeno, že ty se tam jdou porvat. A jak nějaký pořadatel, který nemá statut úředního činitele, s nimi může naložit? Vždyť i ten policista, který je úřední osoba, tak vlastně má velmi málo prostředků jak účinně proti nim zasáhnout. Takže to je takové to pochmurné zadostiučinění, že zase jednou na má slova došlo, což je sice hezké, ale málo platné.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
V čem to vidíte? Máte pocit, že to je určitá snaha jak ukázat, že policie není jenom represivní složka, že skutečně pomáhají, chrání, ale že to nejsou tedy lidé, kteří by měli být přítomni, že si to musí ty kluby vyřešit samy? Nebo proč vůbec se o tom začalo mluvit, když všichni cítíme, nebo alespoň my dva tady teď, že ta policie tam prostě být musí.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No, tak to víte, tak samozřejmě já jsem si kdysi vymyslel takový jako Neffův zákon, že každý nesmysl má minimálně jeden rozumný důvod. Takže ten rozumný důvod tohoto nesmyslu je v tom, že ten stadion je soukromý prakticky, jako nejsou tady žádné státní stadiony, a ti lidé si tam koupili lístky a jsou tam na soukromé zábavě, tak co by tam ta policie měla dělat. Takže ono to tuhle tu logiku samozřejmě mělo a že ten klub, kterému patří ten stadion, tak je za činnost toho stadionu odpovědný, tak ať se postará o pořádek. To je takové rozumné. Ale rozumné je jedna věc a proveditelné je druhá věc. A ukázalo se, že to proveditelné není. Takže je to při starém, takže hora porodila myš a opět tedy tam budou policisté se marně snažit zjednat pořádek.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Já jen připomínám, že naším hostem v půlhodince Jak to vidí je dnes publicista a novinář Ondřej Neff a že tuhle půlhodinku reprízujeme večer také od 23 hodin a 5 minut a všechny pořady z tohoto cyklu najdete ve zvukové podobě v našem Rádiu na přání. A dalším tématem, které zaujalo Ondřeje Neffa, které chce komentovat v dnešní půlhodince Jak to vidí ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha, je takzvaný, přezdívám si, chodníkový zákon, dá se říci. Myslím, že všichni víme, o co jde. Chodníky - obce, nebo majitelé domů?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No, víte, proč jsem se o tom chtěl tady zmínit. Já jsem na toto téma napsal takový úvodníček do Neviditelného psa a sesypala se na mě lavina protestů a výsměchu i od některých mých kamarádů, kteří mě jako osočili, že nevím, o čem mluvím a já nevím co všechno, nahoru a dolu. Podotýkám, že bydlím v rodinném domku, který sdílíme s mou manželkou, máme chodník, já ho uklízím, když je potřeba, tak i několikrát denně, takže prostě vím, o čem mluvím. A chápu tu logiku, že ten chodník nám nepatří, že vlastně uklízíme sníh na pozemku obecním. A i to chápu, že je v jistém smyslu absurdní. Nám se to třeba stát nemůže, ale když někdo jako je majitel třeba činžáku nebo prostě domu přiléhajícímu přímo k chodníku a chce si tam postavit lešení, tak musí ten zábor a tohle to řešit s obcí. Ale co mně na té věci připadá absurdní, je to, že si nikdo nepoložil otázku, jestli je možné, aby se ty obce o to mohly postarat. Rozumíte. Když si představíte délku těch chodníků, když se strhne chumelenice a napadne, dejme tomu, i těch 5 centimetrů sněhu, což je zdánlivě málo, ale kdo uklízel sníh z chodníku, tak ví, že 5 centimetrů sněhu je setsakra velká hromada z chodníku před jediným domem. Tak si nikdo nepoložil otázku, kde ty obce na to vezmou lidi, kde na to vezmou mechanizaci, čas, peníze, prostředky, prostě všechno. To je ta představa, že se udělá zákon a ono se to stane. To se stává u nás velice často, že se přijímají takovéto zákony. Takže o schůdnosti, nebo rozumnosti tohoto zákona, o kterém já jsem hluboce přesvědčen, že je špatný a chybný, no tak se přesvědčíme při nejbližší zimě ladovského typu, takové, jako byla ta letošní, to znamená, kdy 2 měsíce sněžilo. Tak uvidíme, jak se ty obce o to postarají. Já tedy zde prohlašuji, že budu nadále se starat o chodník před naším barákem, protože to pokládám za slušnost, pokládám to i za určitou vizitku. Já s velkým potěšením třeba sleduju, jak se rozmáhá v naší zemi, a to myslím, že je velmi správné, že se lidi starají třeba o trávu před jejich domem. Na obecním pozemku. To i u nás v obci je spousta lidí, kteří to dělají. A k tomu už je vůbec nikdo nenutí, vůbec to není ve prospěch zdraví občanů nebo ... prostě jenom že to dobře vypadá a oni chtějí mít hezky před barákem. A to myslím, že je velmi správné.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Tam to může být zajímavý koníček, v případě úrazu na takovém chodníku to může být spíš velký problém. Jenom názor tvůrce předlohy, nebo úpravy toho zákona, senátora ODS Jaroslava Kubery - tento zákon úklid vůbec neřeší a nemá řešit, zavazuje obce jenom k tomu, aby byly pojištěny proti škodě, kterou způsobí někomu jinému. Tento zákon vrací stav do normálu. Říká, že kdo vlastní, je také odpovědný a odpovídá za to, co vlastní. Takže podle něj by vůbec vlastně problém toho úklidu neměl být tím jádrem zákona, ale spíš návrat k tomu, aby bylo jasno, kdo je za co odpovědný, když je vlastníkem.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No ne, no tak to je podle mě taková jakási trapná zpátečka z páně Kuberovy dílny, poněvadž co to je odpovědný? To znamená, že to bude platit ta obec nebo ta obec se bude soudit s těmi lidmi, jestli to bylo správně ošetřeno nebo ne? Nebo se to vyřeší tak, jak se řeší třeba celá řada vozovek? Tam máte napsáno - tato komunikace se v zimě neupravuje a basta fidli. Takže jak to ty obce budou dělat, za a). A za b) je velice sporné, jak to tedy s bezpečností chodníků je. Třeba my máme v obci chodníky ze zámkové dlažby a ta z povahy věci samé prostě technicky je sama o sobě obrovsky kluzká. I když to uklidíte, tak stejně je ten chodník velmi, velmi nebezpečný. Každý zámkový chodník ze zámkové betonové dlažby. Takže tady se vytvořil jakýsi zákon, který povede k něčemu, co dneska těžko dovedeme předvídat, protože ještě nevstoupil tedy do té praxe. Ale myslím si, že může zamotat tedy obcím velice hlavu.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Ano, obce budou moci svým nařízením vymezit úseky chodníků, na kterých pro jejich malý dopravní význam nebudou zajišťovat sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí, takže se vlastně stejně nic neřeší.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
To je to, co říkám.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Kromě dopravní značky.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No ne, to je to, co říkám. Jako co ... to znamená, dejme tomu, chodník před školou? Dobře, tak tam chodí děti, nebo před obecním úřadem, jako tam je velký provoz, nebo před samoobsluhou. Ale jaká je ... jaký je dopravní význam chodníku u nás před barákem, kde za den přejde 15 lidí se psem? Nulový. Takže stejně se o to budu starat já jako majitel. Jako zdánlivě je to tedy debata o ničem, ale ono to začne být debata o ničem, až začnou ty žaloby a zlomené nohy a podobně.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Na druhou stranu, a teď samozřejmě s ohledem na lidi třeba staršího věku, kteří musí chodit velmi opatrně, napadlo vás někdy, Ondřeji, když by se vám tohle stalo, žalovat někoho jiného než sám sebe, že jste si třeba nedával pozor nebo že jste šel ve špatné obuvi?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No jo, no tak jistě, tak jako já nejsem zrovna ten sudič, já jsem se nikdy jako s nikým nesoudil. Ale asi by mě to nenapadlo. Já jsem teda s sebou ošklivě říznul letos v zimě shodou okolností teda u nás před barákem, ale ne na mnou upraveném chodníku, ale na vozovce. A bylo to velmi nepříjemné, já jsem přišel o vědomí na chvilku. Jako bylo to velmi nechutné. No, nic. Zkrátka a dobře samozřejmě, že by mě to nenapadlo. Ale mně se jednou stalo, že přišla paní, v Praze ještě když jsem bydlel, a říkala - pane Neff, vy jste určitě pojištěný a já jsem s sebou sekla tady před zimním stadionem, tehdy ... to bylo ještě za minulého režimu, a já nahlásím, že jsem s sebou řízla před vaším barákem a vy jste pojištěný, tak vy ... vám to zaplatí ta pojistka. S tímhle tím na mě přišla. To je taková jako kuriozita.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
To je ta česká kuriozita. Když vám kamínek z lesa rozbije okno auta, tak najít někoho, kdo vlastně ... z jeho pojistky to půjde.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Ano, přesně tak. Takže jako jsem se s tou paní nedohodl a patrně odešla s přesvědčením, že jsem velký sobec a nelida.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Naším hostem v pořadu Jak to vidí je Ondřej Neff a text našeho Jak to vidí si můžete přečíst v doslovném přepisu hned následující den na webových stránkách rozhlas.cz/praha. Ostatně to předchozí téma pro Ondřeje Neffa mi také připomíná dnešní celodenní téma Českého rozhlasu 2 Praha - únor, měsíc pojištění. Jenom otázka. Máte jasno o svém pojištění? Rozhodoval jste se někdy komplikovaně co pojistit, co ne, Ondřeji? Nebo uvažoval jste podle míry toho pojištění, kolik vás to bude stát a jestli třeba po nějaké době se vám to vůbec vyplácí?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Já mám s pojišťovnami nejhorší zkušenosti. Pojištěn jsem nikdy nebyl, nejsem a nebudu. Respektive byl jsem a to je součást třeba mých zkušeností, my jsme kdysi měli pojištění domácnosti, ukradli nám kočárek, když byla manželka s holčičkou v krámě, takže jsem šel na pojišťovnu, tehdy byly kočárky velmi drahé, nebyly k sehnání a tak dále, že jo, tak mi řekli, že musím jít na policii. Tak jsem šel na policii a tam bylo řečeno, že jsem přišel o hodinu pozdě a mařím vyšetřování a ať jsem rád, že se mnou nezatočej jako s člověkem, který sabotuje činnost policie. A pojišťovna mi nezaplatila ani korunu. Ukradli mi autorádio z auta, pojišťovna mi nezaplatila ani korunu. Nedávno jsme měli takovou patálii už v nové době s domem, kdy jaksi nedbalostí stavební firmy došlo k velkým škodám, ta firma byla pojištěná a ta pojišťovna vynaložila veliké, veliké úsilí, aby ukázala, že si za to můžeme sami. Na shledanou. Nejsem pojištěn, nebudu pojištěn, pojišťovny jsou podle mého názoru velmi neseriózně se chovající instituce. Musím být pojištěn samozřejmě v autě, nebo respektive povinné ručení, to je ze zákona. Nikdy jsem se nenaboural, cpu jim jenom peníze. Takže prostě já jsem velmi nepříznivě naladěn k pojišťovnám.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Nikdy jste neboural v alejích? Abych otevřel další téma, které ...

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Nikde jsem neboural.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
... teď rezonuje v českých médiích.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Nikde jsem neboural. Ani v alejích, ani v nealejích. Myslím si, že nejlepší pojištění je, když jezdíte opatrně a koukáte kolem sebe a nejezdíte jak blázen.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
A ničil byste ... teda kácel byste stromy nebo činil i dopravní značky, když stojí takhle poblíž silnic?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Podívejte se, tahle ta věc mě strašlivě irituje, poněvadž to je zase prastarý problém. Já jezdím autem od svých 17 let, když jsem dělal řidičák, tak se smělo od 17. No a už tehdy se ... vždycky někoho napadlo, že se prudce zvýší bezpečnost, když se vykácí stromy podle silnic. Takže já říkám, dobře, vykácejte je všechny, všechny stromy. Pak se zjistí, že se prudce zvýší bezpečnost, když zrušíme sloupy pouličního osvětlení, protože to se často stává, že to někdo napere do sloupu. Tak zrušíme pouliční osvětlení. A když ty baráky ty jsou velmi nebezpečné podle silnice, zbouráme ty baráky. Takže budou silnice a jako když jsou závodní dráhy někde na Monze nebo někde, že, prostě kdy bude 200 metrů vlevo a 200 metrů vpravo oranice, aby prostě ty blázni, který tam jezděj jak na závodech, tak prostě aby vyvandrovali z té vozovky prostě do bezpečí. To je absurdní a já s tím neprosto nesouhlasím.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Správně rozčílený Ondřej Neff je dnes ...

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Já nejsem rozčílený vůbec. Já se usmívám.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
... je hostem Jak to vidí, půlhodinky na začátku dopoledního vysílání Českého rozhlasu 2 Praha. Českou národní banku rozčilují dezinformace o české ekonomice. Četl jste zahraniční vydání, nebo čtete zahraniční vydání třeba Economistu nebo Financial Timesu, které přinesly tyhle ty údaje?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Nečtu, ale samozřejmě o tom vím, protože o tom naše média referovala. A myslím si, že naše národní banka se rozčiluje velmi právem a že je velmi dobře, že se oproti tomu ostře ohradila. Pokud vím, tak Economist se omluvil. Jiná věc je, že tyhle ty věci, i když se pak omluvíte, tak to není nic platné, protože jak známo, jenom špatné zprávy jsou relevantní zprávy a platí to v Británii zrovna tak jako v Česku. Takže ten plivanec se těžko setře. A bohužel nejde jenom o plivanec, protože v těchto ekonomických krizích jde hodně o psychologii, o náladu, o názory lidí. Protože tam jde o to investovat či neinvestovat. To je ta otázka. A dobře víme, že ta prosperita, kterou jsme tady měli, do značné míry byla navázaná na investiční nadšení ze zahraničí. A když se ti investoři dočtou ve Financial Times a v Economistu, což jsou nejprestižnější jaksi evropské, nebo jedny z nejprestižnějších evropských periodik na ekonomické téma jaksi s ohromnou váhou pro to rozhodovací řízení, tak nás jaksi poškodily velice. Samozřejmě nelze to vyčíslit, ale určitě ten dopad jaksi markantní je. Takže jako je velmi dobře, že se národní banka proti tomu ohradila.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Myslíte si, že v tom je skutečně jenom nezkušenost novinářů nebo chyba, nebo to může být i v jistém slova smyslu úmysl?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Podívejte, to bychom spekulovali, to já nevím. Jak znám novináře, tak to spíš bych pokládal za chybu, že si tam nějaký ten britský Pepíček ... ten má v referátu za trest, protože jako leštil málo kliky panu šéfovi, tak dostal za trest východní Evropu a plete si Slovensko a Slovinsko a neví, kde je Maďarsko a myslí si, že hlavní město Varšavy je Lublaň. Rozumíte, takhle to prostě chodí. A takže prostě něco plácne, napíše to do těch novin, protože je 5 minut před uzávěrkou. Nevěřím, že to je ve Financial Times jinak než v jiných novinách. Ve všech novinách.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
Mě spíš překvapilo, že tam ta kontrola není právě pro tu váhu toho listu, celosvětovou váhu, není pečlivější. Že se tohle může stát a vlastně ve 2 takhle renomovaných novinách.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No, jistě. Prostě to je tak, že máme iluze o tom, jak to i v takovýchto novinách chodí. Samozřejmě oni by si dali setsakra pozor, kdyby psali o nějaké relevantní ekonomice, o americké nebo japonské, protože to by pak přišla taková bouřka, že by zrovna v téhle době mohli taky přijít o místo. Ale o tom ... napsat hloupost o České republice, to prostě neriskují vůbec nic. Aspoň to je můj pohled. Spíš založený na situaci zdejší. Možná, že se strašně mýlím a rád bych se mýlil.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
A čemu věříte v současné době celosvětové ekonomické krize? Věříte právě Financial Timesu a Economistu nebo o co se opíráte, abyste věděl, že můžete být takhle optimistou?

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
No ne, podívejte se, optimista. Toto není vyjádření o ekonomické krizi, ale o poměrech ve Financial Times, který neznám, takže je to čistě samozřejmě moje spekulace. A jediné, co pokládám za jisté, je, že je dobře, se národní banka proti tomu ohradila a že to byla chyba. To je fakt. Ostatní jsou spekulace. Toto je fakt. No a co se týče teda té krize, tak samozřejmě pošetilý by byl ten, kdo by nebyl znepokojen a kdo by se jaksi neptal na budoucnost celé naší společnosti, naší ekonomiky i svou vlastní osobní. A kdo by si nedělal nějaké jaksi rezervní plány pro svou vlastní budoucnost. Se může stát, že přijdou a řeknou - pane Tamchyna, prostě rozhlas musí ušetřit, tak samozřejmě nevyhodí ani jednoho úředníka, ale jaksi rozhlas může bez těch redaktorů velice dobře fungovat. To jako ty jsou zbytní. Takže na shledanou a hledejte si místo. To se může klidně stát. Takže ... a mně se to samozřejmě může stát taky. Já teda nejsem nikde zaměstnanej, ale ... nebo u sebe, ale prostě taky můžu přijít do úzkých. Takže je to velmi vážná věc. Já si myslím, že to bude běh na velmi dlouhou budoucnost, a velmi dlouhou trať, a rozhodně nevěřím takovým těm optimistickým zprávám, že to skončí na podzim nebo tak nějak.

Robert TAMCHYNA, moderátor
--------------------
No, doufejme. Přejme si, aby to bylo co nejrychleji za námi. Ondřej Neff ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha v půlhodince Jak to vidí. Díky za návštěvu a na shledanou.

Ondřej NEFF, publicista, novinář
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio