Přepis pořadu Jak to vidí - 3.3.

3. březen 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl komentátor a novinář Ivan Hoffman. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Ivan Hoffman:


Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Krásné dobré ráno přeje Zita Senková. Posloucháte Český rozhlas 2 Praha. Posloucháte Hosta do domu, který právě začíná první půlhodinkou, ta nese název Jak to vidí. A dnes se prostřednictvím radiomostu budu ptát do Zlína, kde sedí Ivan Hofmann. Dobrý den.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Já vám přeji dobrý den pro změnu do Prahy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. Ivan Hofmann, spolupracovník a komentátor deníků, Pane Hofmanne, my jsme prodiskutovali, připravili jsme si společně několik témat, začněme tím aktuálním. V Praze včera před úřadem vlády demonstrovaly stovky sklářů ze skupiny Bohemia Crystalex Trading, chtěli upozornit na údajně pomalý postup státu při řešení dopadu insolvenčního zákona a na svou velmi svízelnou sociální situaci, sledoval jste tyto záběry?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
No, tak samozřejmě sledoval asi jako každý a musím se přiznat, že mě na tom nejvíc překvapilo to, když jsem vlastně se večer ze zpráv dozvěděl, že ministr Nečas, případně teda i celá vláda, přece jenom mají nějakou představu o tom, jak by se dalo sklářům pomoci a chtějí se zpětnou platností opravit zákon, který zřejmě doopravdy asi je trochu divný, protože když má banka přednost před lidmi, tak to je divné, tak já se v té souvislosti sám sebe ptám, proč vlastně ti politici nešli mezi ty skláře a nepromluvili si s nimi, proč prostě dělali mrtvé brouky, zašili se v té budově, tvářili se, že na ni nemají čas, teď tam prostě byli venku nešťastní lidé, kteří chtěli prostě něco říct, něco od nich slyšet, oni tam nepřišli, podle mě jsou jenom dvě možnost, buď jsou ti politici úplně hloupí, protože když mám pro ně nějakou odpověď, tak proč jim ji neříct, anebo prostě tu odpověď sice tvrdí, že mají, ale nakonec asi nebude až taková, jak by měla být, aby těm lidem doopravdy pomohla, jinak si to neumím vysvětlit, je to taková politická neobratnost, že si myslím, že ti politici tam nemají co dělat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě z té vlády se včera nikdo neukázal, právě včera vláda schválila ten nejdražší, nejdůležitější krok, kterým chce teda bojovat proti krizi, a to jsou slevy na sociálním pojištění, tak teď nevím, která z těch dvou alternativ, které jste nastínil, je horší teda.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Rozumím, že měli tolik práce důležité, jak pomoci všem, že neměli čas na těch pět set sklářů. Tady v politice jde vždycky trochu o divadlo, o nějaké show a o nějakou, nějakou image a reklamu a tak dále, to všechno k té politice nutně patří, ti politici se prezentují přes média, většina lidí vůbec nerozumí tomu, co oni tam řeší, ale prostě jsou jim buďto sympatičtí, příjemní, anebo naopak jsou nedůvěryhodní a namyšlení a arogantní, toto všechno prostě k politice neodmyslitelně patří, to se nedá pominout, pokud člověk nemá ten dar si ty lidi získat, tak potom pro ně nic ani moc dobrého neudělá a sám sobě škodí, tak to je to, co mě na tom jako překvapilo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dalším velmi ožehavým tématem té diskuse svým způsobem eskaluje, a to je taky otázka, co podniká stát, tentokrát ne, co se týče té velmi závažné sociální situace v souvislosti s finanční krizí, ale na obranu slušných občanů, teď mám namysli kauzu Chomutov, paní starostky Řápkové se zastal ministr vnitra Ivan Langer, který je teď vlastně v opozici s ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem, jak vy vnímáte tu situaci v Chomutově, tam nyní plánují vlastně ty největší, nejzadluženější neplatiče vystěhovat do takových těch známých buněk, které se, se kterými přišel už pan Čunek ve Vsetíně. Myslíte, že je to řešení, jak vůbec vnímáte tu diskusi kolem exekucí sociální dávek a postupů radnice v Chomutově?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Začněme tou politikou, no, tak pokud jde o Ivana Langera, tak ten nepatří mezi nějaké extra populární ministry, ale nepochybně ví, jaké je veřejné mínění a proto, když podpořil starostku Ivanu Řápkovou, tak určitě tím spíš získal politické body, než by další ztrácel. Pokud jde o jeho, jeho vztah ke kolegovi, ministrovi Kocábovi, tak tam on nemá moc důvod se po něm ohlížet, protože je z jiné partaje, navíc když se podíváme na Michaela Kocába, tak ten tím, jak se prostě několikrát různě snažil do té politiky dostat, tak budí takový dojem, jako kdyby mu bylo úplně jedno, jak se do ní dostal a vzal misi, které je podle mě předem ztracená, protože jak se ukázalo, nastoupil do toho úřadu, aniž by předem prostě ta problémová místa navštívil, aniž by předem měl nějaký recept, teď říká, že prostě je to na dlouhé roky, ale to pak tam ani neměl chodit. A když se podívám na tu starostku a na to, jak ona mluví, ta je naprosto taková, řekl bych, precizní, je to taková, taková pořádku milovná osoba, takový symbol, takový manažerky víceméně chladné, ale takové přesné exaktní a člověk, když se na ní dívá, tak vidí, že ona prostě má zájem manažerským způsobem vyřešit problém. A ve chvíli, když říkají, že ho řeší špatně a že má špatné řešení, tak já se jí nedivím, že pozvedne hlas a řekne, no, dobře, ale vy jste sami nic jiného nenavrhli. Ve chvíli, kdy někdo udělá přestupek a hodí pokutu, kterou dostal do koše a ta společnost se s tím smíří, že holt, tak má málo peněz, tak to hodil do koše a netrvá na tom, že se ta pokuta má zaplatit, tak se ani ten člověk nezmění v tom, kvůli čemu tu pokutu dostal, jinými slovy, já jí úplně přesně chápu, že trvá na tom, že jakmile někdo dostal pokutu za to, že porušoval klid, že dělal nepořádek, že byl, já nevím, násilný, anebo něco podobného, tak potom se musí trvat na výběru té pokuty, protože jde o to, aby on příště neudělal ten nepořádek, aby příště v noci nehlučel, aby nedostal teda tu pokutu, to je, tak to říká selský rozum, jiný věc je, co mně se na tom teda příliš nelíbí, je, a to se mi nelíbí vůbec u všech těch exekucí, co se dějí, že někdy se tak záludně počká, až prostě narostou úroky a potom se nevybere od toho člověka pět stovek, ale deset tisíc a ten on už nemá, a to je potom doopravdy teda problém, můžeme říct, že to je problém toho, který to měl zaplatit hned, ale, ale já si myslím, že by ta exekuce měla proběhnout, ale hned, to si myslím, že by bylo šetrné, pak by nebyli v takové sociální nouzi a současně by si příště rozmysleli, jestli třeba není výhodnější někdy přizpůsobit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní primátorka Řápková říká, že vlastně v Chomutově na radnici už vystříleli, lidově řečeno, všechny ty pozitivní možnosti řešení, že teď už vlastně ta situace je donutila právě i k odebírání těch dávek, ale naopak už mají i tím, jak přitvrdili, tak to má i ten pozitivní efekt, že lidé přicházejí a stojí fronty, teď ne na ty sociální dávky, ale na splátkový kalendář.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Určitě. A to je právě to, že my samozřejmě můžeme vlastně říct, zvolila špatné řešení, ona si zvolila špatné řešení, protože na tom se shoduje i ombudsman, který říká, že prostě není to, není to v pořádku, prostě že udělat exekuci na dávky v hmotné nouzi není v souladu se zákonem, ale my jsme tady svědkem takového paradoxu, tady najednou vidíme, že špatný zákon má pozitivní efekt a ty dobré ne, tak jsou dvě možnosti, pak je buďto potřeba ten její postup, protože se ukázalo, že funguje zlegalizovat, jo, anebo potom najít nějaký úplně jiný, který by fungoval a ne říct, tohle nefunguje, tak neuděláme nic, to prostě nejde, navíc to se obrátí právě proti těm lidem, kteří vlastně mají dlouhá léta pocit, že se přizpůsobovat nemusí, že prostě se to od nich nedá vyžadovat a oni potom sami jsou předmětem averze svého okolí, kterou těžko překonávají. A když někdo z nich prostě ji chce překonat tu averzi, tak pak prostě skončí stejně ve stejném pytli s těmi ostatními, od kterých jsme kdysi na začátku netrvali na tom, že mají zaplatit pokutu, to je prostě bludný kruh, někde se to prostě přehlušit musí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hostem dnešního vydání Jak to vidí je komentátor Ivan Hofmanna. Pane Hofmanne, mně nedá nezeptat se, padlo tady jméno primátorky paní Ivany Řápkové, je to teda žena samozřejmě, a nyní další velká diskuse se rozhořela v České republice a to je v souvislosti s výroky šéfa lékařské komory pana Kubka, o tom, že vlastně ženy nejsou až tak, řekněme, rovnocenné s muži, protože mají rodiny a s tou prací to pak mají velmi složité, co tomu říkáte?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Já vám to řeknu, podle mě je úplnej vůl, to jsem řekl slangově, nemyslím to tak, ale prostě to je nekorektní výrok, který se prostě vůbec nehodí pustit prostě, ať už to jakkoliv myslí, jakkoliv zdůvodňuje, to prostě se, to se prostě nedělá. A já se ani nedivím tím, že mnoho žen prostě se okamžitě hned teda vzbouřilo a naježilo, protože není jeden metr, prostě jsou ženy, které přizpůsobí svojí kariéru, svojí rodinu, teda svůj režim, režim prostě v rodině té svojí kariéře a dělají prostě tu práci perfektně a když jsem viděl tu paní, kterou právě ukázali ze zdravotní služby, že prostě stojí před tou sanitkou a jak se mračí, tak jsem si říkal, tak dobře ti tak, toto se prostě nedělá a myslím si, že on si to sám uvědomuje a bude to žehlit, jak se dá.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď z toho nevybruslí, mimochodem, vzpomněla jsem si, když před, bylo to, myslím, v roce 2002, kdy byly povodně a já jsem tehdy s fotografem, jezdili jsme po Labi a teď jako pracovala jsem ještě v deníku a bylo to hodně náročné a po tom týdnu pak můj tehdejší šéf mi volal a říká, hele, Zito, ty jsi makala jako chlap.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Tam to nebyl žádný kompliment, že.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Přesně tak, to jsem se taky mračila. Tak, pojďme teď trošku na půdu evropskou, mimochodem Evropská unie a pět let od vstupu České republiky do Evropské unie je také celodenním tématem vysílání Českého rozhlasu 2 Praha. Vraťme se nejdříve k nedělnímu mimořádnému summitu Evropské unie. Premiér Topolánek řekl, že Evropská unie ještě nečelila takové krizi, jako nyní a musí postupovat jednotně, ale s tou jednotou to nevypadá příliš dobře.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Máte pravdu, tak to je, to je prostě věčný problém, že ta Evropská unie je složená z mnoha politiků, každý z nich hraje prostě si i na tom svém písečku a chce se nějak předvést před tím svým publikem, ono se také říká, že všechna důležitá rozhodnutí Evropské unie vznikla po situaci, která nápadně připomínala koňský handl, jo, vlastně poté, až co se všichni prostě dlouhodobě mučili, tak vlastně někdy na konci, když si vyměnili už všechny košile a už žádnou neměli čistou, tak potom se shodli na nějakém kompromisu a tohle to tu Evropskou unii provází i z období, kdy ještě měla méně členů, než je nyní, to znamená, že asi nedá se moc očekávat, že by prostě ta velká grémia něco jako příliš vyřešila tentokrát prostě máte pravdu, že francouzský premiér Sarkozy okamžitě poté, co deklarovali jednotu, prohlásil, že východní Evropa je problémem pro Evropskou unii, no, a teď prostě my se můžeme s nima hádat o tom, co jsme, jestli střední nebo východní, anebo jestli jsou všichni stejní a tak dál, ale to nám příliš asi nepomůže, podstatné je, jak vlastně ti největší hráči nakonec tu situaci vyhodnotí pro sebe prospěšnou, anebo neprospěšnou. A já si myslím, že reálně hrozí, že ta krize prostě ona teprve začíná, že by mohla Evropskou unii v jistém smyslu i rozložit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány ten dokonce varoval před novou železnou oponou.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Ano, já se nedivím, maďarské hospodářství je ve velmi špatné situaci a ono se to trochu samozřejmě musí dávat za vinu i lékařským politikům, kteří prostě v některých věcech dopustili, já nevím, špatné výběry daní, prostě už se ví, prostě jaké udělali, jaké udělali i oni chyby, ale především je to jedna ze zemí, které doplácejí na to, že ve chvíli, kdy nejsou ve eurozóně, tak s jejich měnami se spekuluje a to dramaticky, to znamená, ten propad forintu, podobně jako zlotého a možná v podobném ohrožení je i česká koruna, i když tady to nikdo nechce si přiznat a říct a tak dál, tak to je skutečně reálné, reálné nebezpečí, protože sice jsou si všichni rovni, ale ne tak úplně, dejme tomu, že když Volkswagen uvažuje, jestli nový model bude vyrábět v Čechách nebo na Slovensku, tak se rozhodne na Slovensku, protože tam jsou eura, tam mají euro, jo, to prostě už začíná, začíná se teda objevovat, že tohle to doopravdy problém bude, no, a Maďaři vlastně očekávali nějakou injekci, nějakou, nějakou finanční pomoc a té se nedočkali, tak tam hledejme, hledejme význam toho, toho vzrušeného slova.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak řekl, tak nedávno vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra plavba na evropském parníku, myslí se tím teda euro, je určitě v této současné situaci bezpečnější.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
To si všichni všimli, protože to říká člen ODS, která dlouhodobě neustále připomínala, jak má být každý individuální sám za sebe, a tu, tu Evropskou unii, prostě moc jim nevoněla, spíš by tak nějak kamarádili s Američany přes oceán, no, a teď prostě se ta situace doopravdy jako je vážnější, no, tak to je, považuje se to za takový pokusný balonek, co na to teda lidi řeknou, ale já se těm politikům v ODS docela divím, protože kdyby se podívali na průzkumy veřejného mínění, tak by zjistili, že jejich voliči jsou "eurooptimisté", prostě vidí, vidí prostě smysl toho konceptu, vidí smysl eura, podnikatelé, kteří prostě tady něco znamenají a kteří by to vlastně měli být také jejich voliči, tak ti jsou všichni pro euro, takže já mám pocit, že to asi ten jejich bývalý čestný předseda jim takhle zkomplikoval hlavu a nějak se jim to tam pomátlo a prostě chtějí, chtějí korunu a ta je sebevražedná.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak jsem říkala, my si připomeneme za pár týdnů takové menší výročí, pět let od vstupu České republiky do Evropské unie, je to také naše celodenní téma, my se posluchačů ptáme a budeme ptát během dnešního dne, co vám, nám přineslo členství v Evropské unii po těch pěti letech, jaké by, pane Hofmanne, bylo to vaše hodnocení, co vám vstup do Evropské unie dal a co vzal.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Tak já, kdybych to měl nejprve bagatelizovat trochu, tak bych řekl, že pro mě je to jako, kdybych měl navigaci v GPS v mobilu, který mi pomůže se kamkoliv dostat, ale protože celý rok chodím po stále stejné trase, tak bych to vlastně tu navigaci v mobilu vůbec nevyužil a na dovolené, tak to je asi příliš velká investice, abych prostě potom se podle toho řídil, takže ji ani nemám, ale, ale když se podívám na mé dcery, tak jedna z nich studuje ve Finsku, druhá jezdí jako studentka medicíny na stáže, loni byla ve Španělsku, teď se zase někam chystá, jinými slovy, oni se potkávají s lidmi, učí se postupně řeči a zjišťují, jak se kde žije a rozhlížejí se kolem sebe a posílají fotografie vždy z těch cest. A já si myslím, že pro ně to smysl má obrovský. Já ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Něco pro tatínka.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Já jsem si vždycky jako o sobě myslel, že jsem Evropanem a teď zjišťuju, že mám teda obrovský jakoby deficit a že jsem vlastně za poslední roky nikde nebyl. Když jsem pak to nějak si vyhodnotil, že jsem vlastně měl tu možnost konečně cestovat, tak vlastně celé moje cestování skončilo tím, že jsem začal psát Ranní poznámku pro Radiožurnál, která mě přivázala vlastně k počítači a musel jsem vlastně každý večer být, být kvůli tomu ránu u počítače, takže jsem nikam nemohl, teď přece jenom jako komentátor deníků mám jednou za dva měsíce šanci napsat jeden, dva příspěvky předem a jít se někam podívat, to znamená, já teď začínám si užívat Evropské unie.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jste ve společnosti Českého rozhlasu 2 Praha, ve společnosti pořadu Jak to vidí, dnes se nad aktuálním děním kolem nás zamýšlí Ivan Hofmann. Já ještě připomenu, že pořad Jak to vidí vysíláme vždy od pondělí do pátku v době od půl deváté v premiéře a po zprávách ve třiadvacet hodin, jeho reprízu, přepis pořadu i zvukovou podobu také toho dnešního najdete na webu Českého rozhlasu 2 Praha na adrese www.rozhlas.cz/praha. Pane Hofmanne, do Prahy zamíří za měsíc nový americký prezident Barack Obama a s ním zřejmě také Hillary Clinton, nebo Clintonová. Teď mířím k dalšímu tématu a to je diskuse kolem přechylování. Co na to říkáte.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
To je taková věčná otázka, ve kterých věcech bychom měli mít striktně pořádek a trvat na něm za všech okolností, už jsme jeden případ dneska rozebrali a ve kterých věcech by měla existovat svoboda a měl by se nechat průchod různým možnostem a nevybírat a nerozhodovat o nich. Já jsem dneska zmínil svoje dvě dcery v souvislosti s Evropskou unií, ale já je zmíním ještě jednou v souvislosti s jejich jmény. Moje starší dcera se jmenuje Hofmannová a mladší se rozhodla, jako zpěvačka, klavíristka, že prostě ona se přeci pohybuje v celém světě a co to je to ová za jménem, a tak prostě se podařilo ji si úředně změnit jméno a jmenuje se Marie Hofmann. A mnoha lidem to i vadí, prostě, říkají proč, taky to nebylo jednoduché, musela prostě na to vymyslet nějak fintu a tak dále, my jsme s tím museli souhlasit a tak dále, ona nedala pokoj, ona říkala, že vlastně člověk tím, tím ová je v té Evropě prostě i znevýhodněn, že ho prostě zařadí někam do Ruska nebo já nevím co, tak prostě nechtěla, my jsme s ní jako nehádali a je to teda tak, když já prostě třeba jsem byl nedávno s jedním svým kamarádem, on řekl, že byl na koncertě Zuzany Vegové, já jsem vůbec nevěděl, o čem mluví a pak jsem pochopil, že na Slovensku tak striktně přechylovali ta jména, že místo Susan Vega on jí říkal Zuzana Vegová a přitom, přitom je to úplný nesmysl, dokonce vznikají komunikační nedorozumění, protože já jsem vůbec nevěděl na koncertě, kdo to je, jo, to znamená, já bych to nechal tak, že z jedné strany bych ani nebyl tak striktní jako moje dcera, zrušil bych všechna ová, protože to je tradice a u nás, u nás prostě je to tak a většina ženských jmen je přechylovaných, ale zase z druhé strany komolit jméno někomu zvenčí, to bych považoval za zbytečné a asi i chybné a navíc i, jak říkám, nepraktické, pak nevíme, o kom je řeč.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tyhle ty zastánci přechylování říkají, že je to prostě vlastnost češtiny, je to jakási ta národní identita, to se právě jim nelíbí, že v tom globálním světě stále více Čechů na tu koncovku zapomíná, ale jak říkáte, některá ta jména, třeba Edit Piaf, Piafová nebo Monroeová, tak to se i pak vyslovuje mnohem složitěji a zní to také tak asi podivně.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Já teda, od kdy nejsem v rádii, ale v novinách, tak vlastně hodně komunikuji se svými editory, kteří mi samozřejmě v textech opravují čárky, v rádiu to není potřeba, tam to nebylo slyšet, ale i některá slova jsou taková, o kterých se diskutuje, to znamená, já si myslím, že je správné, že se dbá na, na dobré češtině a že se, dejme tomu, i brání některým vlivům, které, které by nějak změnily, jsem v tom takový konzervativec, ale tohle to je jedna výjimka, tady doopravdy bych to nechal na cit a na svobodu a nevyhazoval bych tu redaktoru z České televize.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ta se nejspíš vrátí. Mimochodem, vaše prognóza, budeme i za třeba padesát, sto let používat koncovku ová v češtině, ta síla mateřštiny zvítězí?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
To si vůbec neumím představit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Těžko říct.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Nedávno jsem slyšel to, že vlastně všechny prognózy, které děláme do budoucna, jsou založené na tom, že předvídáme to, co je teď, neumím si vůbec představit, co přijde, co bude, jo, to znamená, že je klidně možné, že budeme všichni tady, anebo my už ne, ale že po nás přijdou generace, které budou mluvit anglicky a že se ta Evropa nějakým způsobem daleko víc sjednotí, než bychom si mysleli a může se stát pravý opak, že každý bude mluvit svou řečí a nějaký přístroj to za nás bude těm druhým překládat, technologické prostě možnosti jsou tak obrovské, že vůbec nevíme, nepředvídám nic.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak vidí věci kolem nás Ivan Hofmann, komentátor deníků a spolupracovník Českého rozhlasu 2 Praha. Končí pořad Jak to vidí. Připomínám, že ho vysíláme od pondělí do pátku od půl deváté v premiéře, po třiadvacáté hodině jeho reprízu. Pokud byste se chtěli i k tomu dnešnímu pořadu či jiným vrátit, doporučuji naše internetové stránky, které neustále vylepšujeme, přesvědčte se sami, stačí kliknout na www.rozhlas.cz/jaktovidi nebo prostě jenom lomeno Praha. Pane Hofmanne, děkuji moc, mějte se krásně a opět někdy na slyšenou.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor deníků
--------------------
Já se také těším a také přeju hezký den.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio