Richard Hindls: Elektronická evidence tržeb je krok správným směrem. Daně se vybírat a platit mají

12. únor 2016

Poslanci tento týden totiž měsíce diskutovaný zákon konečně schválili. Statistik tomu docela fandí. Jen čas ale ukáže, jestli se podaří vybrat slibovaných 14 miliard korun.

„Daně se prostě vybírat a platit mají. To je nepochybné,“ říká Richard Hindls. Je to prý krok správným směrem. Relevantních negativních reakcí živnostníků, řemeslníků a hospodských je podle něj minimum. Nejčastěji se oháněli velkými vstupními náklady a problémem s dostupností internetu.

„Nemyslím si, že nákup zařízení (registračních pokladen) je nějak velká položka. Zvlášť když si ji mohou zahrnout do nákladů.“ A dostupnost internetu? Tu zákazník vůbec nepozná, systém totiž účtenku vydá off-line a až bude signál dostupný, odešle vše na daňovou správu najednou.

Elektronickou evidenci tržeb (EET) prý překvapivě vítá i asociace restaurací. „Někdo to totiž dělá už dávno, jiný ale ne. Vzniká tak velká podnikatelská nerovnost. EET by mělo podmínky narovnat.“ Je samozřejmě otázkou, jestli se podaří vybrat ministrem financí slibovaných 14 miliard.

Čtěte také

Podaří se opravdu vybrat 14 miliard?

Richard Hindls by asi tak optimistický nebyl. Aspoň v prvním roce, kdy se mohou objevit nějaké neočekávané zádrhele. „Ale posílení daňové služby je vždy dobré,“ myslí si makroekonom. Odpor opozice ho nechává chladným. „Z makroekonomického hlediska jsem významný argument bohužel neslyšel.“


Richard Hindls, statistik, makroekonomSlyšel jsem, že kdo může uvařit polední menu za 49 korun, tak určitě neplatí daně. Protože to prostě nejde. Nejsem kuchař, ale po EET se opravdu uvidí.

Nespokojení opoziční poslanci chtějí podat stížnost k Ústavnímu soudu. Hindls předkpokládá, že dopadne stejně jako v podobných případech. Tzn. nepadne jednoznačný soud, podle kterého by šlo o znásilnění jednacího řádu sněmovny nebo ne.

První výsledky už v listopadu

Na první výsledky EET nebudeme muset čekat moc dlouho. První „odezírání“ z účtenek by daňová správa měla mít možnost už v listopadu. „Snad se to technicky podaří vše vyladit. Občas se samozřejmě něco nepovede, ale myslím si, že to poběží bez problémů.“

Zajímavé také je, že zákon o kontrolním hlášení daňové správě takové problémy se schvalováním neměl. Na druhou stranu i tam leccos skřípe. „Slyšel jsem ale vyjádření ministra financí, který už chystá novelu. Ta bude méně přísná a některé sankce a penále za neprovedené hlášení chce zmírnit,“ dodává Richard Hindls.

Elektronická evidence tržeb - schéma fungování

Jak se dívá na statistiky, podle kterých je u nás chudobou ohroženo až 200 000 lidí? Proč to jsou hlavně ženy v důchodovém věku? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio