Richard Hindls: Jaká je budoucnost lidské práce? Krev a pot bude vidět stále míň

1. květen 2017

První květen patří svátku práce. Co nás ale čeká? Mluví se o Průmyslové revoluci 4.0, která má zhruba do 20 let změnit naše zaměstnání k nepoznání.

„Pokud se na světě nestane nic dramatického, dá se čekat, že dojde ještě k většímu propojení informačních soustav s vlastním řízením firem,“ tipuje statistik Richard Hindls.

Klíčové ale je, že ten program musí někdo napsat, přizpůsobit jednotlivé firmě a taky ho pak někdo další prodávat. „Na jednotlivých výrobcích tak uvidíme čím dál tím méně vlastního potu a krve. Stále tam ale bude, a to v myšlení člověka, nápadech a kreativitě.“ Právě tyto profese nám prý velmi pravděpodobně budou celosvětově chybět stále víc.

Stroj bude pořád jen strojem

Ekonom a statistik ale si ale nemyslí, že by roboti někdy od člověka převzali třeba empatii a samostatné myšlení. „Je to pořád jen stroj, který asi nenahradí intelektuální rovinu člověka, stroj se nestane hybatelem emocí. To, co ovlivní, emoce budou. Ale ty naše vlastní.“

Podle teorie nazvané Průmyslová revoluce 4.0 se digitalizaci a robotizací průmyslu zvýší produktivita až o 30 %. Výrazně by se tak měla zkrátit třeba běžná pracovní doba. Už dnes se objevují náznaky zavedení čtyřdenního pracovního týdne třeba ve Francii a Německu.

Budeme se nudit?

Možná některé profese z pracovního trhu zmizí úplně, každopádně nám ale zůstane mnohem víc volného času. „Vzniká tak otázka, co se společností, která by se mohla začít nudit. To je totiž velmi nebezpečná věc,“ varuje Hindls. Budeme se ale schopni vůbec uživit?

robot

„Problém nebudou mít různí kreativci i ti, co budou stát za hybnými pákami. Bez práce nebudou ani vykonavatelé, pak je tu ale skupina, která bude práci hledat velmi obtížně. Pokud to ale bude v bohaté zemi, tady se nebojím. Ostatní je uživí. Mnohem horší to bude u těch už dnes chudých, třeba afrických zemí.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio