Richard Hindls: Krize Deutsche Bank? Celosvětové „nákazy“ se nebojím

5. říjen 2016

Celý bankovní systém je dnes prý přebujelý a ekonomika nemá takové otáčky jako před krizí. Taky Deutsche Bank už nepatří do světové top 10.

„Chci všechny uklidnit. Zatím tady nová bankovní krize nehrozí,“ říká Richard Hindls. Deutsche Bank se teď dostala pod velký tlak, kvůli svým „nekalým spekulacím na hypotéčním trhu“. Hrozí jí pokuta až 14 miliard dolarů. Podle všeho ale o výši pokuty teď probíhají tvrdá jednání.

„Těch 14 miliard by zaplatili těžko. Hovoří se asi o třetinové částce.“ Jaké jsou příčiny problémů? Podle statistika musíme u Deutsche Bank od sebe oddělit hned dva problémy: nevýkonnost světové ekonomiky a vlastní obrovskou pokutu.

Německý kabinet: Nepomůžeme!

„Deutsche Bank už nějakou dobu nepatří do světové top 10. Už dávno ji přeskočili třeba Číňané. Na druhou stranu ale budete v dalších evropských bankách těžko hledat kout nebo pavučinku, kde by tato banka nebyla. To samozřejmě nějaký problém být může.“

Německá vláda už oznámila, že se bance rozhodně pomáhat nechystá. „Pokud by to ale mělo rozkývat celé německé hospodářství, a vlastně i Evropské, nic jiného jim stejně nezbyde,“ domnívá se Hindls. Rozhodně ale nemáme hledat analogie v Česku 90. let.

Co bude dál?

Richard Hindls odhaduje, že k ozdravení banky bude třeba hned několika kroků. Musí snižovat náklady, zavřít asi nějaké pobočky, propouštět zaměstnance (hovoří se o 10 000 lidí), ale hlavně se musí zbavit toxických aktiv, tedy těch nekvalitně zajištěných.

„Ale vzhledem k tomu, že celoevropsky slábne poptávka po investicích, lidé si nepůjčují peníze, jsou velmi nízké úrokové sazby atd., je otázka, co s klasickými bankami vůbec dál bude. Nekvalitních aktiv se totiž nezbavíte ze dne na den. Pobočky zavřít hned ale samozřejmě jde.“

Mnozí spekulují i o ekonomickém boji mezi USA a Evropou. Může to být odplata za pokutu Finska pro velkou americkou firmu? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio