Richard Hindls: O čem budou podzimní parlamentní volby?

7. září 2017

Bude to ekonomika, korupce, kauza Čapí hnízdo, bezpečnost, růst platů nebo důchodová reforma?

Podle statistika a bývalého vysokoškolského rektora Richarda Hindlse to na silné téma voleb zatím pořád nevypadá. „Ekonomice se daří. Těžko říct, jestli se začne víc mluvit o superhrubé mzdě, nastavení daní nebo EET. Ale už léta nedořešené je téma důchodové reformy. Přitom populace stále stárne.“

Máme stabilní ekonomiku?

Laciná řešení tady ale podle statistika opravdu neexistují, musí být shoda napříč stranami. Sám by přivítal, abychom mohli víc spoléhat na důvěru ve stabilitu ekonomiky. „Aby se stále neměnily daňové zákony. Každý by měl vědět, kdy, co a komu odvádět. A ne, že je to každý rok jinak,“ říká Hindls.

„Ekonomika probíhá v cyklech. Dobré dny jednou skončí. Přestáli jsme dvě krize, náš růst se blíží k 5 %. Podobně je to i v zemích, na kterých jsme závislí. Včetně USA. Mírné zlepšení ale neznamená procházku růžovým sadem.“ Podle některých nám hrozí mírné přehřátí ekonomiky.

ČNB asi znovu zasáhne

„Ty náznaky samozřejmě slyším, hlavně u hypotéční bubliny. Pořád se hodně staví, ale ceny bytů meziročně vzrostly až o 25 %, a to je velmi nebezpečné!“ ČNB zatím zareagovala od roku 2008 jen jednou: zvýšením úrokové sazby (od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů) o 0,2 procentního bodu na 0,25 %.

„Je to docela dost, banky ale nezareagovaly. Mají totiž tolik hotovosti, že o naše úspory nestojí. Navíc při 2% inflaci je nějaké 0,5% úročení opravdu málo.“ Bohatí lidé nemají kam „odložit“ své úspory, a tak je vrhají na trh, třeba s nemovitostmi. Hindls očekává, že ČNB znovu zasáhne, aby nevznikla nová hypoteční krize.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio