Richard Hindls: Obávám se, že ČSA spěje ke svému zániku

2. říjen 2014

Jaké jsou důvody finančních problémů naší (snad ještě) národní letecké společnosti? Stojí za tím jen špatná rozhodnutí?

České aerolinie (ČSA) ohlásily hromadné propouštění až třetiny zaměstnanců. Podle Richarda Hindlse mají velké problémy i další letecké společnosti.

„Dnes je tady obrovská konkurence. Ale to, co se kolem ČSA děje, mi přijde zvláštní. Dokonce se obávám, že může dojít k jejich zániku.“ říká statistik.

Situace na Ukrajině neprospívá

Naše aerolinky jsou hodně orientované na východní Evropu. A bohužel i současná situace na Ukrajině přispívá k problémům leteckých společností. Navíc se v posledních 15 letech na našem trhu objevil nový, dnes opět český dravec jménem Travel Service.

Čtěte také

„S ČSA opravdu není něco v pořádku. Dokládá to i jejich loňská ztráta v hospodaření ve výši celé miliardy korun. Obávám se, že za to může série chybných podnikatelských rozhodnutí v minulosti.“ Stejnými problémy totiž konkurence netrpí.

Neúspěšná privatizace

Mezi další důvody problémů českých aerolinek prý patří neúspěšná privatizace. Přestože se 44 % akcií ujala korejská společnost.

Řešení bude podle Hindlse těžké. Samozřejmě že je možné jednat o navýšení jmění. Hlavně je ale třeba hledat nové destinace, kam bude ČSA létat.

Drasticky zmenšit flotilu

Rozhodnutí o zmenšení flotily z původních 56 na 17 letadel je podle statistika logické. „Pokud budou létat jen do Ruska, tak velká letadla nepotřebují. Je ale otázka, kdo tam bude chtít létat.“

„Svět se ale hodně změnil. Vzdušný prostor dnes jednoznačně ovládl arabský svět. Ten nabízí skvělý servis na palubách, mají nejmodernější stroje, létá do všech nejdůležitějších destinací na světě. Tady pro nás už prostor není. Jiná otázka je Evropa.“

Na Slovensku pomoc nehledejme

Společnost by se prý měla inspirovat třeba ve Vídni nebo Varšavě. Rozhodně ale ne v Bratislavě. Tam už žádné národní aerolinky nejsou.

Jak zachovat konkurenceschopnost Česka? Proč musí Český statistický úřad používat novou metodiku výpočtu DPH? Jak otevřít podnikatelům dveře na zahraniční trhy? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio