Richard Hindls: Po ukončení intervencí by euro mohlo být i za 25,50

1. únor 2017

Do pohybu se dala inflace, roste i ekonomika. Je čas na ukončení devizové intervence ČNB? Podle ekonoma nám to banka slíbila.

ČNB se zhruba před třemi lety rozhodla nepustit kurz nad 27 Kč za euro. Snížila i úrokové sazby na nulu. Zásah zdůvodňovala hlavně obavami z deflace. Mezi ekonomy ale vyvolala opravdu bouřlivé reakce. „Já patřím k odpůrcům. Myslím, že intervenovat neměla,“ říká statistik Richard Hindls.

ČNB ale taky slíbila, že když se kurzový závazek bude blížit ke 2 % (a teď se blíží), tak intervence ukončí. „Bude to muset udělat, ale scénář tedy zatím jasný není.“ Dnes nakupuje eura a oslabuje korunu, teď to musí obrátit, což není tak jednoduché, jak se zdá. „Taky to bude dost drahé a hodně na tom ztratí.“

Kolik bude stát euro?

Centrální banka si pak musí sama určit, kde se zastaví. „Pokud jsme dnes na 27 Kč za euro, tak reálný odhad z doby začátku intervencí byl na 25,50. Korunu tedy čekají velké výkyvy. Bude hledat své uhnízdění. Myslím, že se pak může ustálit na 25,50 nebo 25,70. Možná i na 26 Kč za euro.“

Vývoj kurzu euro/kč po zásahu ČNB

Intervence byla zbytečná

Hindls se dál domnívá, že obava banky z deflace rozhodně nebyla na místě. „Takové zásahy do ekonomiky nepatří, pokud tedy k tomu nejsou vážné důvody. A ty rozhodně nebyly.“ Navíc to, že se dnes dala inflace do pohybu, s intervencemi vůbec nesouvisí.

Prim tady prý hraje zvýšení cen ropy a růst ekonomiky v okolních zemích. „Dnes jsou spokojeni jen vývozci. Ostatní, kteří museli za zahraniční hotely a letenky zaplatit víc, určitě ne.“ Složité bude i s odstupem času intervenci vůbec zhodnotit.

Začínáme utrácet

Česká národní banka

Intervence banky možná stojí i za takzvanou odloženou kupní silou, tj. spořením. V bankách dnes máme rekordních 172 miliard korun. „Může za to růst mezd, ale taky opatrnost a vyčkávání spotřebitelů. To je náš příběh od roku 2012,“ vysvětluje ekonom. Teď právě ale lidé začínají utrácet.

Pozná se to právě na růstu inflace, ale i přímo v bankách, které začínají ztrácet klienty. „Bankovní úroky jsou velmi nízké. V posledním roce se tady ale objevila skupina bank, která začala klienty s příslibem většího zúročení přetahovat. Na to budou muset reagovat i ostatní bankovní domy.“

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio