Richard Hindls: Tři čtvrtiny domácností u nás spoří. Přitom ale dvě pětiny Čechů žijí na dluh

10. listopad 2015

Podle ekonomických ukazatelů by české domácnosti při ztrátě veškerých příjmů měly z úspor „vydržet“ 3 měsíce a 11 dní. Jenže zároveň tytéž domácnosti dluží zhruba celý státní rozpočet. Statistika vytváří paradoxy.

„Jsme spořivý národ,“ myslí si ekonom Richard Hindls. „Tři čtvrtiny Čechů spoří.“ V ekonomickém ukazateli, který kombinuje spořivost s národními ekonomickými podmínkami, jsme kolem 5. místa v Evropě.

Spořivější než my by měli být Rakušani, Turci, Lucemburčani a Nizozemci. Zhruba na stejné úrovni s námi jsou Britové, Španělé a Němci. Co se ale týče pocitu, jestli dokážeme spořit, tam už jsme na tom hůř. „Češi jsou se svými úsporami nespokojeni.“

Spořivé domácnosti

Příjmy českých domácností jsou podle Hindlse v průměru o 7000 Kč vyšší než výdaje. (I tady jde ale jen o statistický průměr.) „Hodně se mění zvyklosti, kam ty peníze dáváme. A hodně se mění, nakolik ty peníze máme nebo nemáme.“

Kvůli současné nízké inflaci totiž banky nenabízejí na běžných nebo základních spořicích účtech vysoké úroky. „Češi si hledají cestu k termínovaným vkladům. Ti odvážnější a bohatší hledají nejrůznější podněty v oblasti podílových fondů, dluhopisy, akcie nebo kombinace,“ popisuje Hindls.

Zadlužené domácnosti

„V oblasti podílových fondů investujeme mnohem více než před 10 lety. Je to kolem 200 miliard ročně.“ Přitom ale dvě pětiny Čechů žijí na dluh nebo od výplaty k výplatě. Domácnosti dluží přes bilion a čtvrt, což zhruba odpovídá výši státního rozpočtu ČR.

„Dluží nejrůznějším soukromým firmám. Dluží na hypotékách. Dluží za nejrůznější úvěry jako leasingy apod. A pak je tu 7–8 % lidí, kteří si půjčují na splácení. A to už je problém.“ Takoví lidé často končí v osobním bankrotu. Jejich věk se u nás navíc snižuje. Dnes je v průměru 28 let.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Richard Hindls , zis , rota
Spustit audio