Richard Hindls: Při zavádění sankcí proti Rusku svět nejdřív konal. Až pak myslel

5. září 2014

Ekonomické sankce proti malým hráčům můžou mít nějaký efekt. Ale Rusko s minimálním dluhem, nízkou nezaměstnaností a lidmi zvyklými na cokoli? Jeho silná a stabilní ekonomika to jen tak nepocítí!

„Rusko je osmou největší ekonomikou světa a na tom žebříčku stále stoupá. Možnosti, jak se jeho ekonomika dokáže přizpůsobit, jsou tak dost velké,“ říká vedoucí Katedry statistiky a pravděpodobnosti VŠE v Praze Richard Hindls.

Ekonom se domnívá, že Evropa a svět vůbec, který zavedl sankce vůči Rusku, rychleji konal, než přemýšlel. Hlavně politici jednali dřív, než si spočítali ekonomické důsledky na obě strany.

Čtěte také

„Teprve teď začínají hledat řešení, jak kompenzovat ztráty, které nám všem vzniknou. Politici prostě předběhli ekonomy.“


Mezi ekonomicky nejvyspělejší země světa patří:
1.
Spojené státy americké
2. Čína
3. Japonsko
4. Německo
5. Francie
a na 8. místě je Rusko.

Finanční sankce proti Rusku

Rusku údajně neublíží ani finanční sankce. Je to po této stránce velmi stabilní země s dluhem kolem 12 až 13 % HDP. Pro srovnání, USA má dluh 100 % a třeba Japonsko kolem 200 % HDP.

Mezi další pozitiva patří nízká nezaměstnanost a taky skutečnost, že ruská společnost je zvyklá strádat. Rusko, a hlavně jeho předchůdce Sovětský svaz, to nikdy v historii neměl jednoduché.

Noví ekonomičtí spojenci?

„Nemyslím si, že by je důsledky sankcí nějak rychle postihly. Navíc si dokážou najít nové spojence. Těmi by klidně mohla být druhá největší ekonomika světa, kterou má Čína.“

Pokud se obě ekonomiky propojí, pak budou velkým a silným hráčem celé Evropy. A asi i světa. „Myslím si, že východ Asie do celého konfliktu ještě důrazně, a hlavně ekonomicky, promluví.“

Ruský prezident Vladimir Putin

Dopady na země EU

Hospodářská výměna mezi Ruskem a zeměmi EU je 12x větší než mezi Ruskem a USA. Přitom všichni dobře víme, že EU tvoří 28 ekonomicky velmi nevyrovnaných zemí. Ty silné to ani nepocítí. Ale ty, které jsou slabé samy o sobě, ano.

„Všichni doufáme, že se konflikt brzy vyřeší, a ekonomické ztráty nebudou tak velké.“ Už dnes je jasné, že čeští podnikatelé přijdou nejméně o 19 miliard korun.

Sankce a jejich dopady určitě pocítí Polsko, které hodně vyváží produkty zemědělské výroby a není tak industriální jako třeba Česko. Naopak třeba velmi vyspělá Francie nebo Německo to pocítí pramálo.

Kromě dopadů sankcí EU se ekonom věnoval také reformě českého školství a zavedení školního ombudsmana. Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio