Richard Hindls: Školství je jak cholesterol. Mluvíme o něm, ale neřešíme ho

5. březen 2014

Podle ministerstva školství 17 000 učitelů nemá potřebné vzdělání. Výsledky auditu jsou horší, než se čekalo.

Celkem 7000 učitelů tak musí do konce roku opustit učebny. „Je to důsledek struktury školství,“ říká Richard Hindls. „Ve zdrcující většině tam dělají lidé s vysokoškolským vzděláním a ve vyšším věku, ale jejich plat je na úrovni celostátního průměru.“ Proto se zaměstnávají ještě nekvalifikovaní, nebo i ti, kteří si do konce roku kvalifikaci ani nedodělají.


Do školství se neinvestuje

„Neustále mluvíme o významu vzdělávání a školství pro rozvoj osobnosti, ekonomiky i celé společnosti. Ale přistupujeme k tomu jak k nebezpečí zvýšené hladiny cholesterolu. Ono nás to zas tolik netrápí. Ono to nebolí ten den. Za deset patnáct let to ale bude problém.“ I proto je prioritou nového ministra školství Marcela Chládka kariérní řád a zvýšení platů.

Čtěte také

„Každý chceme mít jistotu zaměstnání. A společnost zkrátka musí vnímat tu obrovskou zodpovědnost, kterou učitelé mají, a musí ji ocenit.“ Neměli bysme ale zapomínat ani na rodinnou výchovu. „Stále máme vysoké požadavky na učitelský sbor a nízké požadavky sami na sebe ve výchově v rodině. To prostě od sebe oddělit nejde.“

Co si dále Richard Hindls myslí o spořivosti Čechů nebo o situaci na Ukrajině a sankcích vůči Rusku? Poslechněte si ze záznamu v našem iRadiu.

autoři: Richard Hindls , zis , rota
Spustit audio