Richard Hindls: Školství je největším sponzorem státního rozpočtu! Navýšení platů je tady fundamentální

2. červen 2016

Tento týden začala vláda projednávat první nástřel rozpočtu pro příští rok. A už tato „nultá rozpočtová verze“ vzbudila mezi ministry velké emoce (dokonce i menší koaliční rozepři). Rozpočet počítá s rychlejším růstem důchodů, se zvyšováním platů lékařů, s daňovými slevami pro rodiče s dětmi.

Na začátku každého vyjednávání každý své požadavky přestřelí, aby taky měl kam ustoupit. Důležité to bude až na podzim při finální verzi. Jak rozpočtové priority vidí emeritní rektor VŠE Richard Hindls? „Je dobře, že se hodně mluví o penzích. Hlavně po nešťastném 40korunovém navýšení.“

Důchody u nás přestavují třetinu rozpočtu. Další velkou část spolknou platy státních zaměstnanců. Na třetím místě je školství. Není se prý čemu divit, ve školství pracuje přes 200 000 lidí.

Ve školství se musí zvýšit platy!

„Přestože asi jsem ve střetu zájmů, musím natvrdo konstatovat, že školství je dlouhodobě největším sponzorem státního rozpočtu! Lidé tam pracují za platy, které nejsou srovnatelné s dalšími obory,“ zlobí se Hindls.

Učitelé mateřských, základních a středních škol (včetně nepedagogických profesí) pracují za 25 000 korun (se 40 letou praxí a vysokoškolským vzděláním). To je v ČR průměrná mzda. Jiná je sice situace na vysokých školách, ty ale představují jen šestinu z cca 130miliardového rozpočtu resortu.

Chybí minimálně 13 miliard

Samotné ministerstvo mluví o tom, že v rozpočtu resortu chybí 13 miliard. Školství bylo v minulosti vždy na chvostu zájmů a o navyšování mezd se tady léta ani neuvažovalo. „Je tu ale opravdu fundamentální.“ Kvůli aktuální situaci by ale Hindls neodsuzoval ani případné navyšování rozpočtu obrany.

Může být rozpočet někdy vyrovnaný?

Už dnes ale koalice mluví o plánovaném schodku až 60 miliard korun! Proč? Přestože je naše ekonomika je v mírném růstu, ta světová až v tak dobré kondici není. „Mělo by se opravdu myslet na zadní vrátka a neujídat z rozpočtu neúměrně. Vyrovnaný rozpočet bychom si jistě všichni přáli, ale to nejde ze dne na den.“

Až 80 % výdajů jsou totiž takzvané mandatorní výdaje, tedy závazné. Lidé musí dostat důchody, sociální dávky a další finance, na které mají ze zákona nárok. „Na nějaké navyšování tak zbývá opravdu malý prostor,“ vysvětluje Richard Hindls.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio