Richard Hindls: Světová ekonomika se neřítí do další recese

7. září 2016

Mezinárodní měnový fond (MMF) už před časem varoval, že světové ekonomice dokonce hrozí vykolejení a pro příští rok předpovídá silný pokles.Ani podobná varování ale statistik nevidí tak černě. Proč?

„Ceny sice nerostou, jak bychom si přáli, ale tak silný pokles jako MMF podle mne nehrozí.“ Richard Hindls si ale všímá, že světová ekonomika roste méně, než se čekalo. „Dostat se z toho bude obtížné. Ale nesdílím obavy, že by se svět řítil do další recese. Ekonomika se spíš poveze na vlně slabšího růstu.“

Nůžky jsou příliš rozevřené

Důvod vidí v nestabilitě Turecka, Ukrajiny, Brazílie, Indie i Číny. Taky nám chybí poptávka. Je stále větší rozdíl mezi bohatými a chudými státy (a lidmi, které v nich žijí). Svět se trápí s částečnou deflací. Chybí poptávka, a to i ve vládním sektoru.

„Já k tomu vždy říkám, že když se podíváte na bohatší část světa podrobně, tak ti lidé už vše mají, a nemají tak důvod utrácet. Ti chudí by utrácet chtěli, ale zase nemají z čeho.“ Do oživení ekonomiky pumpují peníze všechny národní banky, ale i Evropská centrální banka.

Utrácejte, investujte, žijte

Ta nedávno oznámila, že během tří let už nakoupila vládní dluhopisy za bilion euro. Taky lidem říká: Utrácejte, investujte, žijte. „Lidé si neuvědomují, že spotřeba v domácnostech tvoří ± 50 % HDP. A jakmile stagnuje, klesá i výkon ekonomiky. Kolečka soukolí se začnou zadrhávat a netočí se tak rychle, jak by měla.“

A zadrhla by se časem úplně (bez zásahu centrální banky)? „Nemyslím si. Víte, ono to je jako se zahrazením velké řeky. Voda si po čase prostě najde cestu jinudy,“ dodává Richard Hindls.

Víc si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio