Richard Hindls: Veřejnost připisuje prezidentům USA větší pravomoci, než ve skutečnosti mají

8. listopad 2016

Ať už se dnes v USA stane prezidentem kdokoli, Evropanů (a Čechů zvlášť) se to moc nedotkne. Rozhodně ne ekonomicky.

USA dnes zvolí nového prezidenta. Už teď je jasné, že největším překvapením je nečekaný vzestup Donalda Trumpa. „Američanům není co závidět. Všude se píše, že jde o nejméně oblíbené kandidáty za dlouhou dobu,“ připomíná Richard Hindls.

Na důvěryhodnosti USA se nic nezmění

„Ale širší veřejnost americkým prezidentům připisuje větší pravomoci, než ve skutečnosti mají,“ myslí si Hindls. „Rozložení sil v USA není jen na prezidentovi. Pochopitelně musí komunikovat s celou řadou dalších institucí.“ V čem se nejvíc bude lišit prezidentská politika Trumpa a Clintonové?

„Donald Trump bude usilovat o zvýšení liberalizace daní. Naopak u Hillary Clintonové se dá spíš předpokládat snaha o změny v infrastruktuře,“ předpokládá ekonom. „Ať už to dopadne, jak chce, USA jsou klíčovým ekonomickým hráčem. Na jejich obchodní důvěryhodnosti se nic nezmění.“

Odnese to maximálně Čína. A Trump

Podle Hindlse jsou navíc momenty, které v ekonomice působí, „nesmírně setrvačné“ a těžko se v nich projeví individuální přístup prezidenta ještě v době jeho působení. Stejně tak volba Clintonové nebo Trumpa nebude mít výrazný vliv na evropskou ekonomiku.

A pokud by Trump prosadil svá ochranářská opatření? „Tak to primárně postihne Čínu. Otázka je, nakolik by on sám ustál zhoršené obchodní a hospodářskopolitické vztahy s Čínou. Evropa tím ale nebude tak dotčená,“ uzavírá ekonom.

autoři: Richard Hindls , zis , rota
Spustit audio