Richard Hindls: Zvykli jsme si na vysokou životní úroveň. Budeme ale mít na důchody?

13. leden 2016

Svět prochází obdobím nestability a podle řady ekonomů nám hrozí těžký rok. Čínský růst zpomaluje, problémy zažívá Saúdská Arábie i celý Blízký východ a v Evropě zdaleka nekončí uprchlická krize. Jak si v těchto časech vede Česká republika?

„Můžeme být velmi spokojeni, že naše ekonomika šlape. Včerejší zpřesněný odhad růstu HDP zní 4,7 %“ uvádí ekonom Richard Hindls. A velmi příznivá je také statistika nezaměstnanosti. „Zlepšují se ukazatele jako volná pracovní místa, v obecné míře nezaměstnanosti jsme v Evropě na druhém místě hned za Německem. Jsme na 5 až 6 %.“

Kromě toho ale roste průměrný věk populace. Jaký vliv to bude mít na naše hospodářství, které zčásti stojí i na průmyslové výrobě?

„Dnes už je závislost produkčních odvětví na pracovní síle menší než dříve, do popředí se dostávají technologie. Podívejme se třeba na moderní výrobu aut,“ uklidňuje Hindls.

Čtěte také

Větším problémem než nedostatek kvalifikovaných pracovníků jsou ale penze. „Okolo roku 2050 bude jedna třetina lidí v postproduktivním věku. Je otázkou, jaký budou mít důchod a jak bude vypadat penzijní systém. Už v loňském roce se na penze vydalo více, než jsme na důchodový účet vložili,“ varuje.

Neklid ve světě

České hospodářství je také významně ovlivňováno děním v Evropské unii. „Já jsem vždy byl příznivcem evropské integrace, ale musím uznat, že neschopnost řešit migrační krizi Evropskou unii staví do jiného světla. Je to ale určitě faktor, který může mít vliv na českou ekonomiku,“ myslí si Hindls.

Totéž platí i o vztazích mezi Evropskou unií, Ruskem a Ukrajinou. V tomto případě ale problémy nejvíce postihnou Rusko.

Moskva

„Světová banka předpovídá Rusku pokles HDP o 0,7 %. Nejde ale ani tak o sankce, větším problémem je pro ně klesající cena ropy, a to ze 100 na 30 dolarů během roku a půl,“ podotýká Hindls. Jak na to budou reagovat?

„Rusko se rozhodlo k omezení vládních výdajů asi o 10 %. Každopádně nemůžeme očekávat žádný hospodářský zázrak a země se s tím bude vyrovnávat velmi obtížně. Na druhou stranu ale ruský lid je historicky zvyklý na nejrůznější útrapy,“ myslí si Hindls.

Jaké ekonomické dopady bude mít bezpečnostní situace ve světě a terorismus? Jak se bude dařit čínskému hospodářství? A odejde Velká Británie z Evropské unie? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Richard Hindls , zis , ert
Spustit audio