Richard Hindls: Zvýšení úrokových sazeb na svých účtech bohužel nepoznáte

2. listopad 2017

Dnešní jednání bankovní rady České národní banky je pod drobnohledem. Analytici berou jako téměř jisté zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, možná až o 0,50. Podle statistika je rozhodnutí důležité, ale banky to zřejmě nerozhýbe.

„Každá změna úrokových sazeb výrazně ovlivňuje chování bank, spotřebitelů nebo podnikatelů. Vždy je to ekonomický stimul, případně antistimul (podle záměru centrální banky),“ vysvětluje statistik Richard Hindls. Zároveň se ale nedomnívá, že by to retailové banky nějak zvedlo ze židle.

„Alespoň po srpnovém zvýšení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu je to k nějaké aktivitě nedonutilo. Na vašich vkladech asi zvýšení úroků nepoznáte.“ Ke stejnému kroku by prý měla ČNB sáhnout do konce roku ještě jednou. Proč zvýšení úrokových sazeb nikdo z běžných spotřebitelů doopravdy nepozná?


ČNB nakonec opravdu úrokové sazby zvýšila: dvoutýdenní repo sazba vzroste o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Důvodem je nečekaně silný růst ekonomiky, mezd a inflace nebo rychlý růst cen nemovitostí.

Banky mají peněz dost

Banky mají obrovské zásoby vašich peněz a o další zrovna nestojí. Na spořicích účtech nabízejí tu a tam drobné výhody, spíš vás ale nutí investovat. „To ale většina obyčejných střadatelů s nízkými příjmy dělat nebude. Investovat do akcií nebo cenných papírů je docela složité. Navíc nesete s sebou stejné riziko jako banka.“

Naše současné úrokové sazby jsou opravdu nízké. Ale docela rychle začala růst inflace. U nás dokonce rychleji než v průměru zemí EU. Do pohybu se dala spotřeba domácností a růst cen. „Právě proto bude chtít centrální banka zasáhnout.“

Zdražení hypoték? To je reálnější

Co ale poznat můžete, je následné další posilování koruny, zdražení úvěrů a hypoték. „Nějaký malý pohyb byl vidět už i po srpnovém zvýšení sazeb. To všechno dohromady vyvolává na trhu nejrůznější pnutí. Nejvíc je to vidět na cenách bytů, a to už nejen v Praze, které jsou až enormní.“ Protože jsou běžné účty nebo dluhopisy téměř nulově úročeny, ti, co peníze mají, investují do nemovitostí.

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Za metr čtvereční nového bytu tak dáte 80 000−90 000 Kč. Co s tím? „ČNB se pokoušela o změnu zákona, který by jí dovolil regulaci hypoték. Poslanci ho ale shodili ze stolu, ale asi to zkusí znova. Regulace, která by zamezila příliš snadnému vstupu lidí do hypoték, je v zásadě správná. Nástrojů, jak už přehřátý hypotéční trh ochladit, je naštěstí víc.“

autoři: všt , lup , Richard Hindls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.