Říkalo se, že tam 70 let nic neporoste… Hirošima je dnes moderní město na sedmi řekách

18. srpen 2015

Výbuch atomové bomby dnes připomíná Atomový dóm, ale také papírový jeřáb origami. Samotní pamětníci o bombardování nemluví. V japonské společnosti byli stigmatizováni.

V předvečer 70. výročí dopadu atomové bomby na Hirošimu se otevřely chrámy a svatyně. Ozářené tisíci svíčkami a s mnichy hrajícími na bambusové flétny. „Ta atmosféra byla úžasné,“ popisuje zahraniční zpravodaj Robert Mikoláš.

„Potom tam vystupovali hudebníci hrající na saxofon. Ženy recitovaly verše nebo příběhy lidí, kteří při bombardování zahynuli. Člověk si uvědomil a uctíval duše zemřelých a dozvídal se i něco nového o japonské kultuře.“

Hirošima-po výbuchu atomové bomby

Ozáření vyloučení ze společnosti

První atomová bomba na světě spadla na Hirošimu 6. srpna 1945. O tři dny později ji následovala druhá a zatím poslední na město Nagasaki. Síla byla ničivá. Pamětníci o událostech bombardování moc nemluví. Jednou z mála je 78letá Keiko Ogura.

„Na ozářené a popálené se v Japonsku dříve dívali skrz prsty. A ti lidé se za to styděli. Ani v rodině nechtějí vyprávět zkušenosti, které zažili,“ popisuje Mikoláš.

Odolné stromy, hrad a tramvaje

Hirošima je dnes moderní město, které leží na sedmi řekách. „Má třeba nejrozšířenější tramvajovou síť v Japonsku.“ Říkalo se, že tam 75 let nic neporoste. Ale už rok po výbuchu zde byly vysazeny odolné dřeviny. „Je to jeden ze symbolů Hirošimy. Stejně jako zrekonstruovaný hrad.“

Hirošima je tragické memento, které přineslo velkou migraci

Epicentru nejbližší stavbou, která atomový výbuch přečkala, byl Atomový dóm. Bývalý prefektorální palác od českého architekta Jana Letzela. Dóm byl na rozdíl od hradu ponechán v původní podobě jako památník míru a je zapsaný na seznamu UNESCO.

Božský ostrov

Z Hirošimy se dnes tramvají dostanete do přístavu, odkud směřují lodě k ostrovu Mijadžima. „To je jedna z nejnavštěvovanějších památek v Japonsku vůbec s červenooranžovou bránou v moři. Šintoistická svatyně Icukušima tam stojí na stovce kůlů už od roku 1168. Ten ostrov je považován za božský.“

Další místní atrakcí jsou ochočení asijští jeleni, kteří vám doslova jedí z ruky. Samotným symbolickým zvířetem Hirošimi je ale jeřáb. Papírový jeřáb origami.

Symbolický jeřáb

V hirošimském Parku míru stojí socha dívky držící papírového jeřába. Jde o monument na památku všech dětí, které zemřely po výbuchu.

Skutečného jeřába se podařilo zachránit před vyhynutím. „Stal se symbolem novodobého Japonska. A mimochodem i symbolem znovuzrození oblastí zničených vlnou tsunami, zemětřesením v roce 2011 a havárií jaderné elektrárny Fukušima,“ vysvětluje Mikoláš.

Brána tori před šintoistickou svatyní Icukušima na ostrově Mijadžima poblíž Hirošimy

Co vás v Japonsku může při cestování překvapit? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: mir , zis , rota
Spustit audio