Sopečný ostrov Réunion je taková malá Havaj v Indickém oceánu

29. červenec 2014

Aktivní vulkány i nejdeštivější místa. Réunion je proslulý unikátní přírodou i nejproměnlivějším klimatem. A jak rozmanité je tam počasí, tak rozmanití jsou i lidé.

Na ostrově Réunion, 60 km dlouhém a 40 km širokém, se vyskytuje přes 200 mikroklimatických zón. „Pro každý čtvereček 3 x 3 kilometry tam mají trošku jiné počasí,“ vysvětluje fotograf Michael Fokt.

A hned si stěžuje i na obtížné podmínky pro focení. „Ale i když je tam zataženo, je tam krásně.“ Celý rok bývá tamní teplota kolem 30 stupňů. Deštivo bývá hlavně v zimních měsících.

„Mají tam rekord v počtu srážek na jeden den.“ Kvůli proměnlivosti počasí se na ostrov Réunion jezdí studenti klimatologie učit předpovídat počasí.

Podívat se na dno sopky

Celý ostrov je sopečný. Má dva hlavní sopečné vrcholy: nejvyšší Piton des Neiges a dosud činný Piton de la Fournaise. Erupce ale nejsou díky složení lávy tak ničivé. „Místní lidé erupce vyhlížejí. A když zrovna nejsou, je možné se do té sopky podívat. Až na okraj kráteru.“

Ocitnete se v krajině kde, na mnoha čtverečních kilometrech není nic jen čedičové masy. Směrem víc k moři si navíc můžete projít duté lávové tunely. „Dostanete se tak přímo pod lávové pole, pod sopku a prolezete lávu zevnitř,“ pochvaluje si fotograf.

Mešita, mandir, kostel

Na ostrově panuje náboženská i rasová tolerance. „Mešita je hned vedle kostela. A mezitím je ještě hinduistický chrám.“ Smíšená manželství jsou naprosto běžná. Jeden člověk tu najednou může vyznávat hinduismus i křesťanství.

Už první obyvatelé byli míšenci. Zvláštností jsou zde bílí kreolové. „Mají pleť jako Evropané, ale masitější rty. A jsou na to hrdí,“ popisuje Fokt.

Lidé na ostrově Réunion jsou hodně přátelští, tvrdí fotograf Michael Fokt

Domluví se každý

Kreolština spolu s francouzštinou představují jediné jazyky, kterými se na Réunionu domluvíte. Anglicky to jde jen na letišti. „Ale místní to na vás budou zkoušet klidně rukama nohama. Lidé jsou hodně přátelští, chtějí se domluvit.“

Nejslavnějším místním rodákem byl Roland Garros. Teprve když uvidíte sochu v jeho rodném městě Saint-Denis, hlavním městě Réunionu, pochopíte, že nebyl tenista. Stojí opřený o vrtuli letadla. Jako první totiž přeletěl Středozemní moře a byl i uznávaným pilotem během 1. světové války.

Proč je vanilka z ostrova Réunion druhým nejdražším kořením na světě? Poslechněte si v iRadiu.


Zobrazit místo Reunion na větší mapě

autoři: zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.