Studium na Berkeley? Parkoviště jen pro nositele Nobelovky, vražedné tempo, jen ti nejbohatší studenti a učitel-kamarád, popisuje Češka

16. červenec 2015

Doktorantka a studentka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Ina Píšová okusila na vlastní kůži studium na americké univerzitě Berkeley (University of California). Získala totiž prestižní Fulbrightovo stipendium.

„Naučila jsem se hodně věcí o sobě a strašně moc toho získala od osobností, se kterými jsem se potkala a které jinde nemáte šanci ani zahlédnout,“ říká Ina Píšová nadšeně.

Vražedné studium

Studium bylo ale extrémně náročné. Nebyla zvyklá číst ze dne na den stovky stran. „Tempo bylo opravdu hodně vražené a člověk musel pracovat od rána do noci,“ svěřuje se. Na Berkeley totiž studuje opravdu jen špička. Tedy ti nejchytřejší (a nejbohatší) Američané.

„Až 70 % studentů pochází z 10 % nejbohatších Američanů. Navíc je podmínkou přijetí i další prestižní mimoškolní aktivita, jako je třeba vlastní nadace, byznys nebo nějaká významná stáž.“ Ale když už se tam člověk dostane, tak ho čeká, kromě těžkých studií, i velmi úzký kontakt s profesory.

Učitel jako přítel

Oproti Česku totiž mají mnohem víc peněz, plno asistentů a taky každý z vyučujících pečuje o mnohem míň studentů. Je prý docela běžné, že s vámi žijí, jdou na kafe, otevřou vám dveře svých domovů. „Stalo se mi, že jsem třeba neměla kolo a profesor mi půjčil to své. Kamarádka zase chodila s profesorem pravidelně cvičit.“


Ina Píšová pracovala na své disertační práci a měla velkou svobodu bádání, a to s profesory světové kvality. Tedy ty nejlepší z nejlepších. Překvapila jí ale jejich přirozenost.

Cílem je, aby vám učitel byl blízko i lidsky a mohl vám „na každém kroku předávat i svou lidskou moudrost“. To je tam ostatně docela běžné i mezi ostatními studenty. „Jsou hodně výřeční, družní, otevření. Ale popravdě, tato přátelství jsou jen povrchní.“

Nobelovské parkoviště

„Na začátku mě asi nejvíc dostalo, že jsem v kampusu procházela parkovištěm, které bylo vyhrazeno pouze pro nositele Nobelovy ceny. A bylo jich tam asi 10. Přitom o koho jde, vůbec nepoznáte. Chodí totiž normálně mezi studenty, v šortkách a růžovém tričku.“ Světové kapacity ji ale naučili být hrdá na svou zemi.


Hodně si nás váží. Když řeknete, že jste z Prahy, tak odpověď je: Óóó, Havel, sametová revoluce. Jste malou zemí, ale zvládli jste toho neskutečně hodně.

Spousta profesorů se tam sama naučila česky, jezdí k nám a opravdu si Česko neskutečně váží. „Možná, že to je inspirace i pro české turisty, kteří tam určitě zažijí to samé co já.“ A nejde jen o uznání Václava Havla, velmi dobré jméno mají v Kalifornii i čeští inženýři a další vědci.

Odvrácená tvář

Je si ale také dobře vědoma, že Kalifornie je nejbohatším státem Ameriky, který je hodně ovlivněný Hollywoodem.

„Hodně jsem proto cestovala a chtěla vidět i zbytek Ameriky. A jen co opustíte brány Kalifornie, jste v jiném světě. Proti nám jsou tam bohatší ještě movitější, ale ti chudí zase žijí ve větší bídě. Sami říkají, že se jim nežije dobře. Musí platit velké daně a taky mají velké dluhy.“

Golden Gate bridge, San Francisco, Kalifornie

Je Hollywood opravdu přehlídkou krásných lidí? Je důležité, jak člověk vypadá a jak vypadá restaurace, kde vám donesou jídlo pouze k čichání? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , kko
Spustit audio