Švýcarsko láká na půl kilometru dlouhou lávku. Je to země turistů

1. srpen 2017

Nejdelší lávka na světě? Právě takovým prvenstvím se mohou chlubit ve Švýcarsku. Otevřeli ji relativně nedávno. Je to ale jen jedna ze zajímavostí, které tato země nabízí.

„Je to už podruhé otevřená tatáž lávka. Teď je ale o něco delší, původně měla něco přes 200 a teď měří 494 metrů,“ říká o nejdelším visutém mostě pro turisty znalkyně Švýcarska Alena Koukalová.

Lávka se nachází na tzv. ‚Evropské stezce‘ mezi obcemi Grächen a Zermatt. Druhá jmenovaná obec je přitom významným turistickým sídlem i díky nedaleké hoře Matterhorn. Visuté mosty jsou pak podle Koukalové velkým fenoménem poslední doby. „Nikdo jiný než turisté tam přitom nechodí. Cesty se ani nepoužívají pro nošení věcí,“ dodává.

Historie lávky

Původní lávka byla otevřena už v roce 2010 a vznášela se ve výšce 25 metrů. Po pouhých dvou měsících ale byla poničená, protože na ní dopadaly kusy skály, které se uvolňovaly v důsledku pohybu ledovce. Některé kameny byly velké jako menší rodinné domy. Nová lávka už i proto visí ve výšce 85 metrů.

Turisté na nové lávce navíc budou ušetřeni nepříjemného kývání mostu. „Je tam přidělán speciální hydraulický systém, který případné kývání vyvažuje. Autoři si jej dokonce chtějí patentovat,“ říká Koukalová.

švýcarsko, zimní dovolená, hory, velehory, krajina

„Ta trasa je každopádně náročná. Kdo ji půjde, si nejprve musí uvědomit své síly,“ připomíná ale. Ke stezce samotné totiž nejprve vede dvouapůlhodinová nepříjemná kamenitá cesta.

Kousek od lávky se každopádně nachází jedna z nejfotografovanějších hor ve Švýcarsku – bájný Matterhorn. I ten je spolu s ostatními horami protkán cestami pro turisty. „Švýcaři o svém turistickém značení říkají, že je úplně dokonalé. Barevné značení často znamená i náročnost trasy. Dobrá mapa je ale vždy potřeba.“

Jaké jsou další zajímavosti Švýcarska? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autor: zis
Spustit audio