Švýcarský Gotthardský tunel bude nejdelší na světě. Stavěl se 10 let. Skoro jako naše Blanka

17. srpen 2015

Srazí délku cesty do Itálie o víc než hodinu. Z vytěžené horniny se postavily tři umělé rekreační ostrůvky. Švýcaři prostě vědí, jak se chovat ke krajině.

Na jaře 2016 by měl být otevřený úplně nový železniční Gotthardský tunel skrz Alpy. Cestu mezi švýcarským Curychem a italským Milánem by měl zkrátit pod tři hodiny. Nahradit má 100 let starý tunel, kterým stejná cesta trvala přes čtyři hodiny.

Stavba za 200 miliard korun

„Švýcary vyšel na 200 miliard korun. Stavěl se přes 10 let,“ říká novinář Petr Čermák. Zajímavý je způsob jeho financování. Náklady kryje zvýšení DPH, poplatky z tranzitu kamionové dopravy a třeba i daň za palivo místních čerpacích stanic.

„Se svými 57 km to bude nejdelší železniční tunel na světě. Procházet bude alpským Gotthardským masivem.“ Ve svém názvu má i slovo úpatní. To znamená, že portály tunelu jsou umístěny na úpatí. Trať tedy nestoupá po úbočí.

Ani kamínek nazmar

Švýcaři, známí pozitivním přístupem k ochraně krajiny, řešili co dělat s vytěženou zeminou. Uvádí se, že objem vytěžené hlušiny u takto dlouhého tunelu představoval pět Cheopsových pyramid v Gíze.

„Z vytěžené horniny založili tři umělé rekreační ostrůvky v Lucernském jezeře, kterému se taky říká Jezero čtyř lesních kantonů. Část materiálů byla samozřejmě použita i na práce spojené se stavbou.“ Ani kamínek tak nepřišel nazmar.

Místo, kde se psaly dějiny

Železnice stojí na místě, kde už od pradávna vedla cesta mezi severem Evropy. Na hřbetech mul se tam vozila sůl a síra. Je to ale i ikonické místo Švýcarska, kde se psaly dějiny. Švýcarské Alpy tvoří více než 57 % území země.

Gotthardský tunel vede přes švýcarské Alpy

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.